Ruhsal liderlik ile örgütsel sinizm arasındaki ilişki : duygusal zekânın aracı etkisi - Gündüz, Şafak (My University, 2014)
RUHSAL LİDERLİK İLE ÖRGÜTSEL SİNİZM ARASINDAKİ İLİŞKİ: DUYGUSAL ZEKÂNIN ARACI ETKİSİ Liderlik; İşletme disiplininin özellikle çalışanlar üzerindeki önemli etkisi nedeniyle büyük ilgi odağı olmuş, son dönemlerde pozitif liderlik ve de duygusal liderlik adı altında yapılan çalışmalarda Ruhsal Liderlik kavramına yer verilmeye başlanmış, küreselleşmenin getirdiği ağır yüklerin yol açtığı Örgütsel Sinizm belki de örgütsel patolojik bir rahatsızlık olarak görüldüğünden, İşletme disiplininin çare aradığı bir kavram olmuştur. Bundan hareketle, işyerinde anlam arayışında olan çalışanların tercihi olabilecek ruhsal liderliğin örgütsel sinizm üzerinde azaltıcı bir etkisi olabileceğini ortaya koymak bu çalışmanın amacı olmuştur. Duygusal Zekânın da bu ilişki üzerinde aracı etkisi olduğu araştırılmış ve duygusal zekânın yüksekliğinin bu ilişkiyi arttırıcı bir etkisi olduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Sözcükler : Ruhsal Liderlik, Ruhsallık, Dindarlık, Liderlik, Örgütsel Sinizm, Duygusal Zekâ

THE RELATIONSHIP BETWEEN SPIRITUAL LEADERSHIP AND ORGANISATIONAL CYNICISM: THE MODERATING EFFECT OF EMOTIONAL INTELLIGENCE The dramatic effects of the discipline of Business Management on employees have brought leadership into sharp focus; the concept of Spiritual Leadership has recently begun to be included in the scope of the studies on positive leadership and emotional leadership, and probably because Organizational Cynicism, which results from the stresses and strains brought about by globalization, is regarded as an organizational pathological disorder, leadership has become a concept through which the discipline of Business Management is seeking a remedy. Based on these, the aim of this study is to establish that spiritual leadership, which can be favoured by employees who are in search of some meaning in the workplace, can have a mediating effect on organizational cynicism. The mediating effect of emotional intelligence on this relationship is examined and it has been found that high emotional intelligence has a positive effect on this relationship. tual Leadership, Spirituality, Religiosity, Leadership, Organisational Cynicism, Emotional Intelligence
Keywords: İşletme; İşletme Yönetimi; Liderlik; Örgütyon; Türkiye; Yönetim