İlköğretim fen bilgisi dersinde kavram haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek öğretimin öğrenci başarısına ve hatırlamaya etkisi - Duru, M. Kürşad (My University, 2001)
Fen bilgisi derslerinde, öğrencilerin anlamlı ve kalıcı bir şekilde öğrenmeleri için konuya, çevreye ve elde bulunan imkanlara göre uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanılır. Bu araştırmanın problem cümlesini, İlköğretim fen bilgisi dersinde, kavram haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek öğretimin öğrencilerin akademik başarısına ve hatırlamaya etkisi var mıdır? sorusu oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı ise ilköğretim fen bilgisi dersinde, 7. sınıfta basınç konusunun kavram haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek anlatılmasının öğrenci başarısına ve hatırlamaya etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma 2000-2001 öğretim yılında İstanbul İli, Maltepe İlçesi, Kazım Tunç İlköğretim Okulunda yapılmıştır. Araştırmaya bu okulda 7'nci sınıfta okuyan toplam 161 öğrenci katılmıştır. Araştırmada 7/ A ve 7/ D sınıflarına geleneksel yöntemle (düz anlatım yöntemi), 7/ B ve 7/ C sınıflarına geleneksel yöntem yanında kavram haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek öğretim yöntemiyle ders anlatılmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında SPSS/ PC 9.0 for Windows kullanılarak t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) uygulanarak yapılmıştır. Araştırma sonunda kavram haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek öğretilen öğrencilerin akademik başarıları ve hatırlamalarının, geleneksel yöntemle öğretilen öğrencilerin başarıları ve hatırlamalarından daha yüksek olduğu görülmüştür.

THE EFFECT OF TEACHING WITH CONCEPT MAP AND CONSTRUCTING CONCEPT MAP AS GROUPS ON SUCCESS AND REMEMBERING OF STUDENTS IN SCIENCE LESSON IN PRIMARY SCHOOLS In science lessons, to provide meaningful and long-term learning of students; methods and technics which are suitable for subject, environment and conditions are used. The main argument of this research was What is the effect of teaching with concept map and constructing concept map as groups on success and remembering of students in science lesson in primary school? The research took place in Maltepe Kazım Tunç Primary School in İstanbul in 2000-2001 academic year. Research participants were 161 students from 7th grade. During the application 7/ A and 7/ D classes were taught with traditional method, 7/ B and 7/ C classes were taught with concept mapping method and collaborative concept mapping in groups. Research data were analyzed by using (SPSS/ PC 9.0 for Windows) Anova and t test. As a result of the research, it was observed that the academical achievement and remembering of the students who were instructed using concept maps and collaborative concept mapping were higher than that of the students' that were instructed using Traditional Method.
Keywords: Başarı; Ilköğretim-dersler-Fen Bilgisi; Kavram haritası