Expérimentation de l'approche éveil aux langues à l'école primaire en Turquie - Er, Melisa (My University, 2022)
Bugüne kadar bir yabancı dilin öğretilmesini-öğrenilmesini kolaylaştırmak için çeşitli pedagojik yaklaşımlar üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. 1980'lerde İngiltere’de doğan “dilsel farkındalık” yaklaşımı bugün hâlâ çok dilli ülkelerde geniş çapta çalışılmakta, kullanılmakta ve tanıtılmaya devam edilmektedir. Dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye'de de göç olgusunun artması, çok dilli yetkinliğin nasıl geliştirilebileceği ve Öteki'ne karşı olumlu bir tutumun nasıl geliştirilebileceği konusunda kendimizi sorgulamamıza neden oluyor. Bu hedeflere ulaşmak için dil keşif faaliyetleri yoluyla erken yaşlardan itibaren dil öğrenimine uygun ve elverişli koşulların oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, Türkiye'deki öğrencileri nasıl yabancı dillere karşı daha duyarlı olmaları sağlanabilir ve sınıflarda dil çeşitliliğinin nasıl ele alınabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de iki ilkokul sınıfında dilsel farkındalık etkinliklerinin uygulanmasının ardından etkilerini değerlendirmektir. Çalışmanın sorunsalı şu şekildedir: “Dilsel farkındalık” etkinliklerinin ilkokul öğrencilerinin dil öğrenme motivasyonu ve arzusuna etkileri nedir? Bu soruyu cevaplamak adına, sınıfları değerlendirmek için gözlemlemeyi hedeflediğimiz kriterlere göre geliştirdiğimiz bir gözlem tablosu eşliğinde katılımcı gözlem metodunu kullanarak nitel bir araştırma yürütmeye karar verdik. Ayrıca, iki sınıflarda gerçekleştirilen seansların işleyişini detaylı olarak anlattığımız bir yol günlüğü tuttuk. Örneklem, özel ve devlet okullarında 1.sınıfta okuyan 49 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmamız, öğrencilerin dil etkinlikleri konusunda çok hevesli ve meraklı olduklarını gözlemlememizi sağladı. Bu duyguları, öğrencilerin dillere ilgi duyma motivasyonlarındaki artışın bir işareti olarak yorumluyoruz. Elde edilen sonuçlar, dilsel farkındalık öğrencilerin yabancı dillere ilgi duymalarını, yabancı dil öğrenme motivasyonunu ve isteğini artırmak için uygun bir yaklaşım olduğunu göstermektedir. Daha uzun bir zaman diliminde yürütülen ve faaliyetlerin sürekliliğini sağlayan çalışmalar, yaklaşımın etkilerini uzun vadedeki etkilerini göstermeyi mümkün kılabilir.

To date, several pedagogical approaches have been studied to facilitate the teaching- learning of a foreign language. The so-called “language awareness” approach born in the 1980s in England is still widely studied, used, and continues to be spread in various multilingual countries today. The increase in migratory phenomena in Türkiye - as in the rest of the world - leads us to question ourselves on how to develop plurilingual competence and a positive attitude towards the Other. Achieving these objectives would require the establishment of conducive and favorable conditions for language learning from an early age through language discovery activities. Therefore, this study focuses on how we can make pupils aware of foreign languages and the way language diversity can be studied in classrooms. The objective of this research is to evaluate the impact of the implementation of language awareness activities in two primary school classes in Türkiye. Thus, the problem of this study is as follows: What is the impact of “language awareness” activities on the motivation and desire to learn languages among pupils in primary school? To answer this problem, we decided to carry out a qualitative type of research using participant observation accompanied by an observation grid that we developed according to the observable criteria that we wanted to note for the two classes. We also kept a road diary in which we precisely described the progress of each session in the two classes. The sample is composed of 49 students from two different classes: one from a private school and the other from a public school. Our observations allowed us to observe that the pupils were very enthusiastic and curious about the language activities. We interpret those feelings as a sign of an increase in students’ motivation and interest in languages. The results obtained show that “language awareness” is a relevant approach to increase the motivation and desire of pupils to take an interest in and to learn a foreign language. Research carried out over a longer period could make it possible to show the effects of the approach over the long term when the activities are part of continuity.
Türkiye'de ilköğretim kademesinde “dilsel farkındalık” yaklaşımının deneyimlenmesi
Keywords: çok dillilik; deneysel araştırma; Dilsel farkındalık; Education; Education, Primary; Eğitim; Eğitim, İlk; experimental research; Foreign language; foreign languages; ilkokul; Öğrenim ve öğretim; Öğrenim ve öğretim (İlk); plurilingualism; primary school; Study and teaching; Study and teaching (Elementary); Turkey; Türkiye; Türkiye anguage awareness; Yabancı dil; Yabancı dili; yabancı diller