Avrupa’da aşırı sağ ve Türk göçmenler : Hollanda örneği - Baştürk, Aysun (My University, 2022)
Tarihte Türkiye-Hollanda ilişkileri incelendiğinde iki ülkenin birbirleriyle olan etkileşimi ön plana çıkmaktadır. Bu etkileşim günümüze kadar devam etmiştir. Yaşanan etkileşimin en önemli sebeplerinden biri ise Hollanda’da yaşayan Türklerdir. Yaklaşık olarak yarım milyon Türk’ün yaşadığı Hollanda’da Türklerin durumu bizi yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmada son dönemlerde Avrupa’da yükselen aşırı sağ partilerin Avrupa’da yaşayan Türkler üzerindeki etkisi Hollanda örneğinde incelenmektedir. Bu yapılırken Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) başta olmak üzere aşırı sağ partilerin söylemleri ve politikaları dikkatle ele alınmaktadır. Bu çalışmayla Hollanda’daki aşırı sağ partilerin, özellikle PVV’nin söylemleri analiz edilerek ülkede yaşayan Türklerin ekonomik, siyasi, sosyal haklarının ne derecede etkilendiğinin ortaya konulması hedeflenmektedir.

When the relations between Turkey and the Netherlands are analysed from a historical perspective, the interaction between the two countries comes to the fore. This interaction has continued until today. One of the most important reasons for this interaction is the Turkish migrants who are living in the Netherlands. Approximately half a million Turkish people live there, and their situation draws our attention and interest. For that reason, this thesis study examines the effect of the rising radical right parties recently in Europe on the Turks living in Europe. The case chosen for the study is the Netherlands. The actions, discourses, and policies of the radical right parties, particularly the Freedom Party (PVV) of Geert Wilders are elaborated in-depth. This study aims to find out whether the Turkish migrants’ economic, social and political rights have been affected or not. While doing that the actions, discourses, and the policies of the radical right parties, particularly PVV are analyzed.
Keywords: Aşırı Sağ Partiler; Avrupa; Culture conflict; Europe; Göçmenler, Türk; Hollanda; Immigrants, Turkish; Kültür çatışması; Milliyetçilik; Nationalism; Netherlands; Özgürlük Partisi (PVV); PartijVoor de Vrijheid (PVV); Politics and government; Politika ve yönetim; Radical Right Parties; Turkish immigrants; Türk göçmenler