Ülkemizde bireysel emeklilik sistemi ve fonların kaynağını etkileyen unsurlar - Tuğsel, Erdem (My University, 2007)
İnsanoğlu var olduğu dönemden itibaren bir takım risklere maruz kalabilir. Risklere karşı güvencede olabilmek için önceleri bireysel hareketler oluşmuş daha sonra devletler bireyleri bu risklere karşı korudukları zaman toplumun refahının ve huzurunun arttığını görmüşlerdir. Devletler riskler için sosyal güvenlik sistemleri kurmuşlar fakat son dönemlerde kuşaklar arası dayanışmaya dayanan bu sistemler beklentileri yeteri kadar karşılamamıştır, devletlerin bütçelerinde büyük açıklar vermelerine sebep olmuşlardır. Zamanla yeni sistemler oluşmaya başlamış ve uygulamaları çeşitli ülkelerde başarılı olmuştur. Alınan sonuçlar doğrultusunda diğer ülkelerde bu yeni sistemleri kendilerinde denemişlerdir. Çalışmada ilk olarak sosyal güvenlik sistemi açıklanmış daha sonra sosyal güvenlik sistemlerine destek olup onların bu açığı azaltmayı kendine hedef edinmiş olan bireysel emeklilik sisteminin ülkemizdeki işleyişi incelenmiştir. Çeşitli dünya ülkelerindeki uygulamalar da anlatılıp, ülkemiz ile ilgili farklılıklar belirtilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde bireysel emeklilik fonlarının kaynağını etkileyen unsurlar üzerine İstanbul ili içinde bir araştırma yapılmış, alınan anket sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuç itibariyle ülkemiz bireysel emeklilik sisteminin gelişimi için uygun olup, ekonomideki dalgalamaların önüne geçildiği takdirde oluşacak fonlar ile bireyler tasarrufa alışacaklar ve devletimiz aradığı finansmanı uzun vade de bu fonlardan karşılayabilecektir. Umarım yapılan bu çalışma, bireysel emeklilik sistemini araştıran kişilere bir ışık olur.

When human has became, they exposed different risks. First individual motion was formed for being guarantee against these risks then goverments saw their communities presence and comfort when they protected them from risks. Goverments established social security systems but afterward these systems that depends on generation solidarity, didn’t block up expectation but goverment budgets had a shortage. In the course of time new systems was formed and some of applications got success in different states. When other states saw this success, they applied in their cases. In this work, first, social security systems were explained, then pension systems which mark to close distinct for social security systems, were examined with process in our country. Different typical pension systems in the world were explained and determined diffirences with our country. Application in this work, research was made in İstanbul which affected pension systems funds and determined results. At the end our country is avaible to process individual pension system and if our economies goes on right side, people use to be possession and our goverment will find better finance origin from these funds. I hope this work can help people who want to search individual pension systems.
Keywords: Bireysel Emeklilik; Sigorta_Türkiye; Sosyal Güvenlik_Muhasebe; Sosyal Güvenlik_Türkiye