The effects and influence of the US on EU-Turkey relations - Aktan, Sertaç (My University, 2010)
Bu tezin amacı, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde ve özellikle dönüm noktası özelliği taşıyan olaylarda Amerikan dış politikasının etkisi olup olmadığını ve varsa bu etkinin oluşabilmesini sağlayan süreci ve sebeplerini anlamaktır. En başından bu yana topluluk üyeleri Türkiye’yi doğal olarak ‘kendilerinden’ görmekle mühim bir ‘yabancı’ olarak görmek arasında kararsızlık yaşamaktayken, sürecin ilerlemesi ve hızlanması adına müdahale eden ve ilişkileri etkileyen güçlü bir üçüncü tarafın varlığı hissedilmektedir. Bu çalışma, üçüncü oyuncunun Amerika Birleşik Devletleri olduğu fikrinden yola çıkarak bu etki gücünün nerede nasıl kullandığını incelemektedir. Bu tez transatlantik çerçeve içinde şekillendirilen bazı olayları incelerken, bu olayların hangi tarihi, siyasi ve teorik ilişkilerin bir sonucu olarak etkilendiklerini anlamaya çalışmaktadır.

This thesis attempts to find out if there are any effects and influence of American Foreign Policy on the relations of the European Union and Turkey, specifically on the milestone events that took place. From the very beginning, the Europeans had the difficulty on deciding whether to consider Turkey as a natural ‘insider’ or a significant ‘outsider’. That is why, a powerful third-party’s presence has felt over time to support and accelerate the progress of Turkey’ accession to the EU membership. Taking the US as this third-party, this study analyzes when, where and how this influence power is used. While studying these relations and events within in the transatlantic framework, this study’s objective is to understand in relation to which historical, political and theoretical backgrounds do these influences occurred.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış İlişkiler_Türkiye; Türkiye_Uluslararası İlişkiler