Hindistan dış politikasında süreklilik ve değişim : nükleer politika ve bağlantısızlık örnekleri - Bali Kurtarır, Elif (My University, 2023)
Hindistan dünya siyasetinde sömürgeciliğin tasfiyesi, Üçüncü Dünya ve Bağlantısızlık Hareketi’nin kurucularından olması nedeniyle önemli bir yere sahiptir, ayrıca nüfusu ve ekonomik büyüklükleri, sosyal ve siyasal yapısı onun bu özellikli konumunu daha da pekiştirmektedir. 2000’li yılların başından günümüze Hindistan gündemde çeşitli konulara ilişkin haberlerle daha fazla yer almaya başlamıştır. Bu durum beraberinde Hindistan’daki değişim tartışmalarını da gündeme getirmiştir. Çalışma bu tartışmalardan hareketle Hindistan dış politikasındaki değişimi inceleme çabasında olmuştur. Hindistan dış politikası değişiyor mu, değişiyorsa neden ve nasıl soruları sorularak bu değişim ve değişimin unsurları anlaşılmak istenmektedir. Değişim yaklaşımı ile amaçlanan; ülkenin tarihi, siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısı ve bunların dış politikaya etkisi ile sistem içerisindeki yeri ve dış politika öncelikleri gibi geniş bir alanın mikrokozmozunu sunmasıdır. Değişim yaklaşımları bize bu anlamda yardımcı olacak çerçeveyi sunmaktadır. Dış politikada değişimden bahsettiğimizde karar ve eylem düzeyinde uyum dışında yeni bir tutumdan bahsetmekteyiz. Dolayısıyla değişim kararının alınması dış politika kararlarına ilişkin geçmiş ve planlanan gelecek arasındaki ve dış politika yapım sürecinin kendisi hakkındaki bilgiyi sunmaktadır. Böylelikle Hindistan’da dış politika kararlarını kimler ve nasıl alır sorusuyla dış politikanın değişimini karar alma süreci üzerinden inceleyebiliriz. Bu bağlamda değişim yaklaşımları incelenerek açıklayıcı etkisinden ötürü Charles Hermann’ın değişim modeli esas alınmıştır. Model Hindistan’ın bağlantısızlık ve nükleer politikalarında değişim olgusunu açıklamak için kullanılmıştır. Sonuç olarak değişimin dış şoklardan dolayı kaçınılmaz olduğu düşünülse de yönünü, ağırlığını ve etkisini belirleyen unsurların iç etmenler ve karar vericiler olduğu tespit edilmiştir. Hindistan dış politikasının önemli unsurlarına, sınırlılıklarına da değinilmiştir. Çalışmanın hazırlanmasında konuya ilişkin birincil ve ikincil kaynaklar ve yüz yüze görüşmelerden yararlanılmıştır.

Due to her role of the Third World and the Non-Aligned Movement. India has an important actor in the areas of international studies There has been many discussions on her role about the new period of international system after Cold War dichotomies. Understanding changing patterns of Indian foreign policy is the aim of this dissertation by using foreign policy analysis and foreign policy change models. Change approaches offer the framework that explains a wide area which consist of the analysis on relations of foreign policy decisions and historical, economic, political, social, and systemic structure as a microcosm. Analyzing policy change behavior draws a picture about foreign policy decisions, between the past and the planned future, and about the foreign policy-making process itself. To examine Indian foreign policy issues by change perspective, the decision-making process with the question of who makes foreign policy decisions in India and how is the main aim in this dissertation, Charles Hermann's model has been used to explain India’s foreign policy behavior on her nuclear policy and non-alignment. In the preparation of the study, primary and secondary sources and face-to-face interviews were used. Focusing between 1998 and 2020, internal factors, especially economic factors and decision makers status, post-colonial thoughts have been seen the most determining factor on Indian foreign policy issues, analyzing with the inevitable effects of external shocks.
Continuity and change in Indian foreing policy : nuclear policy and non-alignement cases
Keywords: Bağlantısızlık; Change; China; Çin; Değişim; Dış ilişkiler; Dış Politika; Foreign Policy; Foreign relations; Hindistan; India; Non-alignment; Nuclear; Nuclear policy; Nükleer; Nükleer politika; Pakistan; Pakistan India; Politics and government; Post-Colonial Approach; Postkolonyal Yaklaşım; Siyaset ve yönetim; Third World; Üçüncü Dünya