Türkiye'nin liberalleşme sürecinde spor basınının ekonomi politiği ve üç büyük futbol kulübüne yönelik haberler özelinde spor haberciliği - Menteş, Ali Cem (My University, 2017)
Spor, insanların sadece sağlık amacıyla yaptığı bir aktivite değil, insanoğlunun modernleşmeye adım attığı ilk yıllardan günümüze, çok önemli bir sosyalleşme aracı olmuştur. Günümüzde, özellikle liberalizmin hakim olduğu, serbest piyasa ekonomisine sahip ülkelerde spor, kitle iletişim araçları yardımıyla küreselleşmeye, milyarlarca insana hitap etmeye ve ulaştığı ekonomik büyüklük sayesinde çok büyük bir endüstriye dönüşmüştür. Bu dönüşümün en büyük aktörü ise futboldur. Futbol, dünyanın büyük bölümünde en önemli ve en çok ilgi çeken spor dalı olduğu için, çalışmamızda daha çok futbolun ekonomisi ve futbol kulüpleri üzerinde durulmuştur. Spor medyası, sporun var ettiği, gittikçe önem kazanan bir gazetecilik alanıdır. Spor medyası, bugün tüm dünyada binlerce kişi için önemli istihdam alanlarından birisidir. Ancak spor medyası, nasıl spor sayesinde özellikle de futbol sayesinde var oluyorsa, spor da, spor medyası sayesinde tüm dünyaya ulaşmaktadır. Ülkemizde de spor medyası önemli bir mecra olduğu için ülkemiz spor medyası çeşitli araştırmalar ile birlikte detaylı olarak incelenmiştir. Dünyanın büyük bir kısmında olduğu gibi ülkemizde de spor denince akla futbol gelmektedir. Ülkemiz futbolu, 3 büyük spor kulübümüz Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş etrafında şekillendiği için, spor medyamızın mercekleri de çok büyük bir oranda bu kulüplerimiz üzerindedir. Futbolun ve 3 büyük spor kulübünün, spor medyasının ana öğesi olması çeşitli araştırmalarla ortaya koyulmuş ve Türk spor medyası - 3 büyük spor kulübü ilişkileri pek çok örnekle beraber incelenmiştir.

Sport is not only a healt behaviour activity, also a socializing tool since the humanity have started to modernize. In these days, especialy in liberalism dominating and free market economy countries, sports become a big industry with the help of it's economic potential. The biggest actor of this expension is football. In this study football economy and the football clubs is the main focus point due to it's popularity and importance all over the world. Sport media is an important and growing field of journalism created by sports. Sport media is also a huge employment area for thousands of people all over the world. However, the importance in that situation is, like sport media existed by the sports, especialy by football, also the sports importance is exist and grow by the sport media. Due to the importance of sport media in Turkey, Turkey is also examined by using previous researches. Likewise the rest of the world, when sports is mentioned, the first thing comes to our minds in our country is football. Due to our football industry is shaped by three big clubs; Galatasaray, Fenerbahçe and Beşiktaş, also focus of the sport media is mostly on that clubs. This point is exposed by researches and the relation between sport media and those three big clubs are examined by examples.
Keywords: 3 Big Sport Clubs; 3 Büyük Spor Kulübü Liberalism; Basın; Economy; Ekomik yönler; Ekonomi; Football; Futbol; Globalization; Küreselleşme; Liberalizm; Media; Medya; Sosyal yönler; Spor; Spor kulüpleri; Sport; Türkiye