Elektronik Sözcük: Sözcüğün Teknolojikleşmesine Bilgi İletişimsel Yaklaşım - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmada, sözcüğün teknolojikleşmesi bilgi iletişimsel yaklaşım kapsamında değerlendirilmektedir. Araştırmanın içeriği; sürekli dönüşen dünyada, sözcüğün de dönüşüm evrelerini ortaya çıkarmak ve dönüşümün her bir evresinin bilgi ve iletişim üzerindeki etkisini belirlemekten oluşmaktadır. Çalışmanın amacı; elektronik sözcüğün, bilgi ve iletişim açısından yerini tanımlamak ve önemini vurgulamaktır. Çalışmanın perspektifi elektronik sözcük olup, metodolojisi sözcüğün yaşam alanlarının betimleyici bir yöntemle incelenmesine dayanmaktadır. Çalışma kapsamında geniş bir literatür taraması yapılarak, elektronik sözcük konusundaki bulgular analitik bir biçimde incelenmektedir. Çalışma sonunda edinilen bulgulara göre elektronik sözcük; birbiriyle beslenen süreçlerin ve teknolojilerin bir sonucu olarak belirmektedir. Özde, sözcük; bilgi iletim ve bilgiye erişim olgusuyla ortaya çıkmış bulunmaktadır. Elektronik sözcük ise yine bu olgular paralelinde gelişim göstermektedir. Ayrıca elektronik sözcüğün; bilgi iletişimine yeni bir dinamizm kazandırdığı öngörülmektedir. Sonuç olarak; sözcüğün elektronik dönüşümü, aslında bilginin etkileşimli akışı anlamına gelmektedir. Elektronik sözcük sayesinde bilgi iletişimsel yaşam; belleğin ve benliğin statik kuvvet dengelerini işleyen ve bununla birlikte bilginin nicelik ve niteliklerini işleten bir yapıya dönüşmüştür. Yapılan çalışmayla çözümlenen; sözcüğün teknolojikleşerek etkinlik kazandığı ve bilginin etkileşimli akışının yaşandığı yeni bir dünyada; elektronik sözcüğün bilgininiletişimin organik aracı ve eylemi olduğudur. Elektronikleşmenin yeni doğasında, değişen okuryazarlık yetisiyle insan, bilgi toplayıcısı-kullanıcısı olarak yeniden biçimlenmektedir.

In this study, technologization of the word is considered in the context of information communicative approach. The content of the research is to reveal the transformation stages of the word and impact of each stage on information and communication in the transforming World. The study aims to determine the electronic word in terms of information and communication and to emphasize its importance. Perspective of the study is the electronic word and its methodology is based on the examination of living spaces of the word through a descriptive method. In the concept of this study, the findings were examined in an analytical manner after searching the literature on electronic word. According to the findings of the study results, the electronic word appears as a result of the processes and technologies that were supplied by each other. In essence, the word has emerged the phenomenon of information transmission and information retrieval. Furthermore, the electronic word improves in the parallel of these phenomena. It is estimated that the electronic word brings a new dynamism to information communication. As a result; transforming of the electronic word means that the interactive information flows. Through the electronic word, information communication life has already become a structure that functions static force balance between memory and personality; besides it operates the quantity and quality of information. Resolved with this study; the electronic word is an organic tool and activity of information-communication in a new World where the word gets effectiveness via technologization, where the interactive information flow is experienced. In the new nature of the electronization, human with changing literacy skills is reshaping himself/herself as an information collector-user.
Electronic Word: Information Communicative Approach to Technologization of the Word
Keywords: Bilgi, Belge Yönetimi