Aborjin turizmi ve ülke tanıtımındaki rolü ; Güney Ege Bölgesi'nin değerlendirilmesi - Yağcıoğlu Yalçın, Havva (My University, 2008)
Turizm, Türkiye’nin karşılaştırmalı rekabet üstünlüğünün bulunduğu sektörler arasında yeralmaktadır. Sahip olduğu üstünlükler ve gelişim potansiyeli, turizm sektörünün gelecekte daha önemli konuma ulaşabileceğini ortaya koymaktadır. Turizmin geliştiği ülkelerde GSMH’nın belirleyici alt sektörlerinden birisi konumuna gelmiştir. Bu nedenle sektör, günümüzde “Seyahat Endüstrisi” olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, ülkelerin, turizm faaliyetlerini sezonluk olmaktan çıkarıp tüm yıla yayma zorunluluklarını da beraberinde getirmektedir. Ancak bu endüstri turizmin kaynağı olan doğaya,doğal yaşama büyük zarar vermektedir. Türkiye gibi tarih ve kültür mirası ile birlikte doğal değerleri de büyük bir zenginlik ve çeşitlilik gösteren ülkelerin turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi için sağlanan destekler ve tanıtım çabaları sonucunda turizm sektörü, ekonomik ve sosyal yaşamda ağırlıklı olarak yer almaya başlamıştır. Buna ek olarak değişen ihtiyaçlar, ekonomik düzeyler, sağlıklı yaşam merakı, insanların ömürlerinin uzaması; bununla beraber sanayi, kentleşme, betonlaşma, makineleşme gibi unsurların artmasıyla etkisi hergeçen gün daha fazla hissedilen küresel ısınma aslında insanların içinde yaşadıkları doğanın nimetlerini nasıl saygısızca israf ettiklerini ortaya koymuştur. Diğer yandan bir çok çevreci örgüt tarafından hala dünya üzerinde yaşayan hayatların kurtarılabilmesi amacıyla çalışmalar umutla devam ettirilmektedir. Bizler de bu amaçla hazırladığımız çalışmamızla Aborjin turizmi ile ülkemize gelen ziyaretçilerin eğlenmesi, çevre hakkında bilgi edinmesi değil aynı zamanda bu çevreye, doğaya nasıl uyumlu olunabileceği, onun verdikleriyle yetinebilmeyi ve ona saygı duymayı öğrenebileceklerinden bahsedilmektedir. Yerel halkın yaşamı, bağlı oldukları gelenekleri, doğanın verdikleri ile hayatlarını nasıl devam ettirdikleri ve Güney Ege Bölgesinin sahip olduğu etkileyici özellikleri ile ülke tanıtımına nasıl katkı yapacağı anlatılmıştır. Unutulmaması gereken “doğayı ancak ona saygı duyarak koruyabileceğimizi öğrenmek “ olduğudur.

A role of Aborjin Tourism for Country Advertisement ; Study of South Agean Area Tourism is one of sectors which is Turkey has advantage between other countries. Because of Turkey’s nature, potential of development, superiority. It seems tourism will be great sector in Turkey in the future. Torism is an under sector that is the most important on development for developing countries. For this reason this sector is called “voyage industry”. This situation push countries that use tourism activity for all season of the year. However it’s became to demage nature which is an important source of Tourism. In countries which have huge wealth and variation with their historical and cultural heritage like Turkey, at the end of the support and advertisement effort tourism has become an impotant sector in economical and social life. With this changing needs, economical levels, curiosity of good health, taller of human life ; however industrialization ,urbanization , becoming machanize cause for global heat. All of disasters seem that people have wasted nutural source disrespectfully. The other side, organization of envoriment work for saving natural life on the earth with their huge hope. This study is why we have prepared Aborjin toirism. We wanted to make tourist happy in our country and we also protected nature. We wanted to show that how we can be harmonious , how can be contented ,how can be respectful with nature. Also we wanted to learn local people’s life, their traditional, how can they survive with nature and we wanted to show south agean area’s impressive characteristic. It never shouldn’t forget that “ we protect nature that only we can respect it.”
Keywords: Aborjin Turizmi; Turizm Planlaması