Serebral palsili çocuklarda uyku kalitesinin fiziksel aktivite üzerine etkisi - Sert, Buse (My University, 2018)
ÖZETSerebral Palsi’li Çocuklarda Uyku Kalitesinin Fiziksel Aktivite Üzerine EtkisiAmaç: Araştırmamızın amacı serebral palsili (SP) çocukların uyku kalitesinin fiziksel aktivite düzeyi üzerine etkisini araştırmaktı.Gereç ve yöntem: Araştırmamız Özel Altıntepe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Güneş Çocuk Kulübü ve Tepe Tıp Merkezi’ne devam eden, kayıtlı 20 SP’li (yaş ortalaması: 9,75 yıl) ve 20 sağlıklı (yaş ortalaması: 9,4 yıl) olguda gerçekleştirildi (17 erkek, 23 kız). Çocukların fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesi için akselometre (MOX) hafta içi 24 saat boyunca uygulandı. Akselometre olgunun cebine veya yakasına vertikal düzlemde olacak şekilde uygulandı. Uyku alışkanlıkları ölçmek içinse Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) kullanıldı. Uyku değerlendirmesi için anket soruları aileye bire bir soruldu ve cevapları kaydedildi.Sonuç: SP’li ve sağlıklı grupların fiziksel aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). SP’li ve sağlıklı grupların, uyku alışkanlıkları arasında ise anlamlı bir fark görülmedi (p>0,05). SP’li ve sağlıklı gruplarda fiziksel aktivite düzeyi ile uyku alışkanlıkları arasında bir fark bulunmadı (p>0,05).Tartışma: SP’li çocukların fiziksel aktivite düzeyi sağlıklı çocuklara göre daha düşük bulundu. SP olma durumu uyku kalitesini bozmadığı belirlendi. Uyku kalitesinin, SP’li çocuklarda fiziksel aktivite düzeyini etkilemediği tespit edildi.

SUMMARYThe Effect of Sleep Quality on Physical Activity in Children with Cerebral PalsyObjective: The aim of the study was to investigate the effect of sleep quality on physical activity of children with cerebral palsy.Materials And Methods: The study was carried out on 20 children (mean age: 9.75) with Cerebral Palsy (CP) and 20 healthy children (mean age:9,4) who attended the Altıntepe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Güneş Çocuk Kulübü and Tepe Tıp Merkezi (Total 17 boy, 23 girl). The accelerometer (MOX) was applied for 24 hours on weekdays to determine the level of physical activity for children. The MOX was applied in the vertical plane on back of the subjects. The Children's Sleep Habits Survey (CSHQ) and Epworth Sleepiness Scale (EPSS) was used to measure sleep habits. The questions were directed to the family to obtain information about sleep habits of their children.Results: There was statistically significant difference in physical activity levels between CP and healthy groups (p <0,05). There was no difference in sleeping habits between children with CP and healthy ones (p> 0.05). In addition, there was no correlation between physical activity levels and sleeping habits of two groups (p> 0.05).Conclusion: Children with CP had lower levels of physical activity than their healthy counterparts. Their health problem did not disturb their sleep quality and so that, their sleep habits did not affect physical activity levels of children in our study.
Keywords: Cerebral Palsy; Fizik tedavi; Fiziksel Aktivite Düzeyi; Health; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Serebral Palsi Physical Activity; Sleep Quality; Uyku Kalitesi