Gayrimenkul değerlemesinde değer haritalarının oluşturulması ve haritalar yardımıyla gayrimenkul değerinin tespit edilmesi - Yener, Serkan (My University, 2017)
Günümüzde, taşınmaz değerlemesinin en önemli sorunlarından bir tanesi de değerlemeye ait belirli bir modelin oluşturulamamasıdır. Taşınmaz değerlemesindeki bu problem, değerlemeye yönelik farklı değerleme yaklaşımlarının geliştirilmesine neden olmuştur. Tüm geliştirilen yaklaşımların kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Son dönemlerde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve bu sistemlerin çıktıları (haritalar, analizler, raporlar, vb.) da gayrimenkul değerleme çalışmalarında kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada, gayrimenkul değerleme konusu bir bütün olarak ele alınmakta ve gayrimenkul değerlemesinde kullanılan yöntemlere değinilmektedir. Çalışma içerisinde gayrimenkul değerlemesinin önemi vurgulanmakta ve kullanılan değerleme yöntemlerine alternatif olarak değerleme çalışmalarında ve mekânsal analizlerde değer haritalarının kullanımının pratik ve faydalı sonuçları anlatılmaya çalışılmaktadır.

Today, as one of the most important problems of real estate valuation can not be created in a particular model of valuation. These problems in the real estate valuation has led to the development of different approaches. All the developed approach has unique advantages and disadvatages. Recently, with the development of technology, Geographic Information Systems and the output of these systems (maps, analyzes, reports, etc.) also began to be used in real estate valuations.In this study, subject property valuation are handled as a whole, it refers to methods used in real estate valuation. The importance of real estate valuation is emphasized in this study. As an alternative to using methods of valuation, value maps will be explained the use of practical and useful results for real estate appraisals and spatial analysis.
Keywords: Coğrafi Bilgi Sistemleri; Değer Haritası Real Estate Appraisal; Değerleme; Gayrimenkul Değerleme; Gayrimenkul mülkiyeti; Geographical Information Systems; Harita; Map; Türkiye; Value Map