Türkiye'deki gitarist bestecilerin halk müziği eserlerini klasik gitara uyarlama yaklaşımlarının incelenmesi - Kuyumcu, Kutbettin (My University, 2017)
Bu çalışmanın genel amacı, Türkiye'deki gitarist bestecilerin halk müziği eserlerini klasik gitara uyarlama yaklaşımlarının ve bu konuya ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Bu genel amaç kapsamında belirlenen araştırma sorularına cevap aranmıştır.Bu araştırmanın evrenini, Türkiye'deki gitarist besteciler oluşturmaktadır. Örneklemini ise, çeşitli eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 11 gitarist besteci oluşturmaktadır. Örneklem kolay ulaşılabilen örneklem yöntemiyle belirlenmiştir.Bu araştırma, Türkiye'deki gitarist bestecilerin halk müziği eserlerini klasik gitara uyarlama yaklaşımlarını incelemeye yönelik ‘betimsel’ bir çalışmadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı olarak gitarist bestecilerin uyarlama yaklaşımlarını incelemek amacıyla araştırmacı tarafından 12 adet sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmada, hazırlanan görüşme formundaki açık uçlu sorular aracılığıyla elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Görüşme formlarından elde edilen veriler öncelikli olarak birkaç kez okunduktan sonra kodlar oluşturulmuş, sonrasında verilerden ortaya çıkan bu kodlar doğrultusunda temalar oluşturulmuştur. Oluşturulan temalar tablolara yerleştirilerek sunulmuştur. Görüşme formundaki kapalı uçlu sorular ise yüzde frekans hesaplamasına tabi tutulmuş, bu şekilde elde edilen yüzde frekans değerleri ile veriler analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgu analizlerinden her araştırma sorusuna yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.

The general aim of this study is to determine the classical guitar adaptation approaches and opinions about the folk music works of guitarist composers in Turkey. As part of this general objective answers to the research questions identified, it was searched.The universe of this research is composed of guitarist composers in Turkey. The sample is composed of 11 guitarist composers working in various educational institutions. The sample was determined by easy-to-reach sampling method.This research is a 'descriptive' study to examine the classical guitar adaptation approaches of folk music works of guitarist composers in Turkey. Screening model was used in the research. A semi-structured interview form consisting of 12 questions was prepared by the researcher in order to examine the adaptation approaches of guitarist composers as data collection tool used in the research. In the study, the data obtained through the open-ended questions in the interview form prepared were analyzed by the content analysis method. The data obtained from the interview forms were first read out several times before the codes were created and then the themes were formed in accordance with these codes. The created themes are presented by placing tablets. The closed-ended questions in the interview form were subjected to percentage frequency calculation, and the percentage frequency values and data obtained in this way were analyzed.As a result of the research, the results of each research question have been obtained from the findings analysis. Suggestions have been made in the direction of these results.
Keywords: Adaptation Approaches; Araştırmalar; Clasical Guitar; Gitar; Gitarist Besteciler Folk Music; Guitarist Composers; Halk müziği; Klasik Gitar; Türkiye; Uyarlama Yaklaşımları