Myrtus Communıs’in böbrek üzerine olası koruyucu etkisinin biliyer siroz oluşturulan sıçanlarda araştırılması - Alev, Leyla (My University)
Amaç: Myrtus communis (MC) bitki ekstresinin böbrek üzerine koruyucu etkisini safra kanalı bağlama (SKB) modeli ile biliyer siroz oluşturulan sıçanlarda araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dişi Sprague Dawley sıçanlar 4 gruba ayrıldı: 1- Taklit cerrahi yapılan ve serum fizyolojik uygulanan kontrol grubu, 2- Kontrol grubu + MC uygulanan grup, 3- SKB + serum fizyolojik uygulanan grup, 4- Safra kanalı bağlı (SKB) + MC uygulanan grup. Uygulamalara 28 gün devam edildi ve deney sonunda dekapite edilen hayvanların böbrek doku örnekleri alındı. Böbrek dokusunda total protein, glutatyon (GSH), lipid peroksidasyon (LPO), siyalik asit (SA) düzeyleri ve süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), glutatyon-S-transferaz (GST), miyeloperoksidaz (MPO) enzim aktiviteleri, total nitrik oksit (NO) ve doku faktörü aktivitesi (DF) tayin edildi. Ayrıca histolojik inceleme yapıldı. Bulgular: SKB grubundaki sıçanların böbrek dokusunda LPO, MPO ve SA düzeylerinin ve DF aktivitesinin anlamlı arttığı, GSH, SOD ve KAT aktivitelerinin ise azaldığı belirlendi. MC ekstresi uygulamasıyla SKB’li grupta LPO, MDA, SA düzeyleri ve DF aktivitesi azalırken, GSH, SOD ve KAT aktivitelerinin arttığı bulundu. Total protein, GST ve NO parametrelerinde gruplar arasında farklılık tespit edilmedi. Histolojik sonuçlar biyokimasal sonuçları destekledi. Sonuçlar: MC ekstresi tedavisi SKB modelinde böbrek hasarını ve fonksiyonel bozulmayı azaltmıştır. MC’nin böbrek üzerine iyileştirici etkisi karaciğer fonksiyonlarının düzelmesiyle veya doğrudan böbrek üzerindeki etkisiyle olabilir. Anahtar Sözcükler: Myrtus communis, safra kanalı bağlama, böbrek dokusu, oksidatif hasar, antioksidan

Aim: It was aimed to invastigate the possible protective effect of Myrtus communis extract on kidney with biliary cirrhosis was induced in rats by bile duct ligation (BDL). Materials and Methods: Female Sprague Dawley rats were assigned into four groups: 1-Sham operated and saline treated control group, 2-Sham operated and MC extract treated contol group 3-Bile duct ligated (BDL) and saline treated group. 4- BDL and MC extract treated group. Treatments were maintained for 28 days and at the end of the experimental period rats were decapitated. Kidney tissue samples were taken. In the kidney tissue samples total protein, glutathione (GSH), lipid peroxidation (LPO), sialic acid (SA) levels and superoxide dismutase(SOD), catalase (CAT), glutathione-S-transferase(GST), myeloperoxidase (MPO) enzyme activities, total nitric oxide (NO) levels and tissue factor (TF) activity were determined. Histologic examination were also carried out in kidney tyissue samples. Results: BDL caused significant increase in renal tissue LPO, MPO, SA levels and TF activity and significant decrease in GSH, SOD and CAT activities. However, administration of MC extract in BDL group significantly reduced LPO, MPO, SA levels and TF activity and elevated GSH, SOD and CAT activities. No significant differences were determined between groups in total protein, GST and NO parameters. Histological findings were supported by the biochemical results. Conclusions: The treatment of MC extract decreased the kidney injury and dysfunction in BDL model. The therapeutic effects of MC extract on renal tissue may be due to improved liver function or due to direct impact on the kidney. Key words: Myrtus communis, bile duct ligation, kidney tissue, oxidative damage, antioxidan
Keywords: Biyokimya