Electric bus public transport cybersecurity - Aboulebdeh, Ahmed Raed Ahmed Eid (My University, 2024)
Bu çalışmada toplu taşımanın siber güvenliği ele alınmakta olup, temel amaç kritik hizmetin sürekliliğini sağlamayı ve saldırı temizlendikten sonra hizmetin restorasyonunu amaçlayan bir siber savunma çözümü geliştirmektir. Bu çözüm elektrikli otobüs filolarının şarj koordinasyon sistemlerine entegre edilecek. Elektrikli otobüsler son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Elektrikli otobüs pazarının büyüklüğünün yıllık %43,1 oranında büyüyerek 2022 yılında kullanılan 112 bin adetten 2027 yılında 671 bin adede çıkması bekleniyor. Elektrikli araçların dünya çapında benimsenmesinin artmasına paralel olarak daha fazla şarj istasyonu kurulacak elektrik dağıtım altyapısının operasyonel sınırlarını tehdit ediyor. Tez çalışmasında, İETT'nin resmi internet sitesinden nispeten daha kısa, ortalamaya yakın ve çoğu toplu taşıma güzergahına göre daha uzun mesafeye sahip, karakteristik olarak farklı üç toplu taşıma güzergahı seçilecek ve her biri için ilgili zaman çizelgeleri dikkate alınacaktır. Proje, yoğun saatlerin, trafik sıkışıklığının etkisini göz önünde bulunduruyor ve otobüslerin şarj edilmesi ve toplu taşıma hareketlilik ihtiyacının karşılanması için gereken minimum zaman pencerelerini göz önünde bulundurarak tüm filonun sorunsuz akışını sağlamak için kaç otobüsün gönderilmesi gerektiğini kontrol ediyor.Geliştirilen çözüm, toplu taşıma filosundaki her bir otobüsün gün içerisinde şarj edilmesi için ihtiyaç duyulan enerji, güç ve süreleri dikkate alarak hangi otobüsün hangi istasyondan hangi saatte ayrılacağına ve aynı istasyon için belirli bir saatte kaç otobüse ihtiyaç duyulacağına karar verecek ve tespit edecek. zaman. Proje ayrıca elektrikli araçların, şarj sistemlerinin ve çeşitli şarj cihazı koordinasyon çözümlerinin entegre edilmesinden kaynaklanabilecek siber güvenlik açıklarını ve olası tehditleri de dikkate alarak uygulamanın tamamını ele alıyor. Amaç, sistemde siber dayanıklılığı korumaktır. Proje aynı zamanda elektriğin saatlik fiyatlama oranının değiştiği dinamik fiyatlandırma tarifelerinde maliyetlerin düşürülmesini, şebeke elektrik üretim karışımının karbon emisyonuna dayalı düşük karbonlu şarj yapılarak karbon emisyonunun azaltılmasını hedefliyor. Enerji kaynaklarına ilişkin tüm veriler saatlik olarak gözlemlenecek ve gerçekçi senaryoların araştırılması amacıyla resmi kaynaklardan toplanacak.

In this study, cybersecurity of public transport is taken into consideration and the main goal is to develop a cyber defense solution, which aims to ensure the continuity of critical service and after the attack is cleared, restoration of the service. This solution will be integrated into charging coordination systems of electric bus fleets. The electrical buses have been widely deployed in the recent years. The size of the electric bus market is expected to grow at an annual growth rate of 43.1%, increasing from 112 thousand units used in 2022 to 671 thousand units in 2027. In parallel to the increasing adoption of electrical vehicles worldwide more charging stations will be needed, threatening the operational boundaries of the electrical distribution infrastructure. In the thesis study, three characteristically different public transport routes, which are relatively shorter, close to the average and longer distance compared to most of the public transport routes will be selected from IETT's official website and the related time schedules will be considered for each. The project considers the impact of rush hours, traffic congestion and controls how many busses are to be sent to ensure the smooth flow of the whole fleet, considering the minimum time windows needed for charging the buses and to satisfy the public transport mobility need of the community. Considering the energy, power and times needed for charging each bus in the public transport fleet throughout the day, the developed solution will decide and determine which bus will leave which station at which time and how many busses are needed for the same station at the specific time. The project also looks at the whole application taking into account the cyber security vulnerabilities and possible threats that may arise from integrating electrical vehicles, their charging systems and several charger coordination solutions. The aim is to maintain cyber resiliency in the system. The project also aims at reducing costs in dynamic pricing tariffs, where the hourly pricing rate of electricity changes, reducing carbon emission by performing low-carbon charging based on the carbon emission of the grid electricity generation mix. All the data regarding the energy sources will be observed hourly and gathered from the official resources to investigate realistic scenarios.
Elektrikli otobüsle toplu taşımada siber guvenlık
Keywords: Cyberattack; Cybersecurity; Cyberterrorism; Design and construction; Electric Bus Fleet; Electric vehicles; Elektrikli otobüs filosu; Elektrikli vasıtalar; Energy Management; Enerji Yönetimi; Istanbul; İstanbul; Kent ulaşımı; Optimizasyon; Optimization; Siber Güvenlik; Siber Saldırı Charging Coordination; Siber terörizm; Şarj koordinasyonu; tasarım ve yapım; Turkey; Türkiye; Urban transportation