Prazinamid’in potansiyometrik ve spektrofotometrik yöntemler kulanılarak metal komplekslerinin oluşum sabitlerinin incelenmesi - Güven, Murat (My University, 2013)
Prazinamid, akciğer ve akciğer dışı tüberkülozun başlangıç tedavisinde veya hastalığın tekrarında ilaç etken maddesi olarak kullanılmaktadır. Nikotinanamid’in sentetik prazin analoğu olan prazinamidin oldukça güçlü tüberkülisid etkisi vardır. Etkisini hem çoğalma halindeki, hem de dormant durumuna geçmiş mikrobakteriler üzerinde gösterir. Tüberküloz tedavisinin kısaltılmasında çok önemli bir rol oynayan prazinamid diğer tüberküloz ilaçları tarafından öldürülemeyen asidik ortamdaki yarı dorman basil popülasyonunuda öldürdüğü bilinmektedir. Bu çalışmada, prazinamidin Magnezyum(II), Kadmiyum(II), Kalsiyum(II), Demir(III) ve Kobalt(II) metalleri ile oluşturduğu komplekslerin kararlılık sabitleri Irving-Rossotti yöntemi kullanılarak potansiyometrik yöntemle tayin edildi. Ayrıca oluşan komplekslerin yapıları spektrofotometrik ve Mol oranları yöntemleri ile desteklendi. Prazinamidin protonlanma sabiti potansiyometrik yöntemle logK=2,56 olarak bulundu. Potansiyometrik olarak Calvin-Bjerrum ve Irving-Rossotti metodları ile oluşum sabitleri ise 25 oC’de iyonik kuvvet I= 0,11, Magnezyum(II) - Prazinamid logK= 2,82, Kadmiyum(II) - Prazinamid logK= 3,83, Kalsiyum(II) - Prazinamid logK= 2,90, Demir(III) - Prazinamid logK= 2,85 ve Kobalt(II) - Prazinamid logK= 2,85 olarak bulundu. Oluşan komplekslerin koşullu oluşum ve bağıl boluk grafikleri çizildi. Magnezyum(II)-Prazinamid, Kadmiyum(II)-Prazinamid, Kalsiyum(II)-Prazinamid, Demir(III)-Prazinamid ve Kobalt(II)-Prazinamid çözeltilerinin ayrı ayrı spektrofotometrik ölçümleri alındı ve bu ölçüm sonuçları kopleksleşmenin gerçekleştiğini gösterdi. prazinamid, kararlılık sabiti, potansiyometri, spektrofotometri

POTANTIOMETRIC AND SPECTROPHOTOMETRIC DETERMINATION OF FORMATION CONSTANTS OF COMPLEXES OF PYRAZINAMIDE WITH METALS Pyrazinamide is used as the active pharmaceutical ingredient for the pretreatment of extrapulmonary tuberculosis or illness. Pyrazinamide which is synthetic prazine analogue of nicotinamide has very strong antituberculosis effect. Pyrazinamide shows its effect on both growing and dormant state microbacterias. It does not only shorten the treatment time of tuberculosis bot also kill semi dorman bacilli population in an acidic environment. In this study, stability constants which is formed complexes between Pyrazinamide and Magnesium(II), Cadmium(II), Calcium(II), Iron(III) and Cobalt(II) were determined by potentiometric titration with using the method of Irving-Rossotti. And also, structures of the complexes are supported by the mole ratio methods and spectrophotometric methods. protonation constant for Pyrazinamide was found by using Potentiometric method as logK= 2.56. Potentiometrically, formation constants, 25 oC ionic strength I= 0.11, Magnesium (II) - Pyrazinamide logK= 2.82, Cadmium (II) - Pyrazinamide logK = 3.83, calcium (II) - Pyrazinamide logK= 2.90, Iron(III)- Pyrazinamide logK= 2.85 and Cobalt (II) - Pyrazinamide log K= 2.85 was found by using Calvin-Bjerrum and Irving-Rossotti methods. Conditional formation constants of complexes formed were calculated. spectrophotometric measurement were taken separately for Magnesium (II) - Pyrazinamide, Cadmium (II)- Pyrazinamide, Calcium (II) - Pyrazinamide, Iron (III) - Pyrazinamide and Cobalt (II) - Pyrazinamide solutions. Results showed they were became complexes. .
Keywords: Akciğer Hastalıkları; Kimya, Analitik