Isıl Yaşlandırmanın Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) /Fındık Kabuğu (FK) Polimer Kompozitinin Fiziksel ve Aşınma Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi - TAŞDEMİR, MÜNİR (My University, 2021)
Bu çalışmada; toz haline getirilmiş fındık kabukları, yüksek yoğunluklu polietilen içerisine, %5-10-15 ve 20 oranında katılarakenjeksiyon kalıplama yöntemiyle fındık kabuğu katkılı dört farklı polimer kompozit malzeme üretilmiştir. Malzemelere 15 ve30 gün süreyle ısıl yaşlandırma işlemi yapılmış ve malzemelerin fiziksel ve mekaniksel özellikleri incelenmiştir. Yapılantestlerin sonuçlarına göre, matris içerisinde fındık kabuğu toz oranlarının artmasıyla; limit oksijen indeksi (LOI), erime akışindeksi (MFI), ısıl çarpılma sıcaklığı (HDT) ve Vicat yumuşama sıcaklığı değerlerinin düştüğü buna karşılık nem miktarı veaşınma oranı değerlerinin yükseldiği tespit edilmiştir. Isıl yaşlandırma süresinin artmasıyla Vicat yumuşama sıcaklığı, ısılçarpılma sıcaklığı, erime akış indeksi ve aşınma oranının da arttığı belirlenmiştir. Ancak ısıl yaşlandırma süresinin artması ileHDPE/FK kompozitinin nem emme ve limit oksijen endeksi değerleri düşmüştür.

In this study, powdered hazelnut shells were added to high density polyethylene at a rate of 5-10-15 and 20%, and four different_x000D_ polymer composite materials with hazelnut shells were produced by injection molding. The materials were heat aged for 15_x000D_ and 30 days and their physical and mechanical properties were examined. According to the results of the tests, with the increase_x000D_ of hazelnut shell powder ratio in the matrix; It was determined that the limit oxygen index (LOI), melt flow index (MFI), heat_x000D_ deflection temperature (HDT) and Vicat softening temperature values decreased, whereas moisture content and wear rate values_x000D_ increased. It was determined that as the the thermal aging time increased, the Vicat softening temperature, heat deflection_x000D_ temperature, melt flow index and wear rate also increased. However, with the increase in the thermal aging time, the moisture_x000D_ absorption and limit oxygen index values of HDPE / FK composite decreased.
Effects of thermal aging on physical and wear properties of high density polyethylene (HDPE)/hazelnut shell (HS) polymer composites