Küresel bağlamda ve Türkiye’de vergi rekabeti - Yılmaz, Öznur (My University, 2014)
Soyadı: Öznur Yılmaz Maliye Mali Hukuk Yrd. Doç. Dr. Yalçın Alganer Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Ocak 2014 reselleşe, Vergi Rekabeti

KÜRESEL BAĞLAMDA VE TÜRKİYE’DE VERGİ REKABETİ Küreselleşme sürecinin hızlanmasıyla rekabet şekilleri değişmeye başlamıştır. Küreselleşme süreci üretim faktörlerinin ülkeler arasında hareketli olmasına neden olmuştur. Küreselleşme çeşitli alanları etkileyen çok yönlü bir kavramdır. Küreselleşme ülkelerin vergi sistemleri üzerinde önemli etkiler yapmaktadır. Küreselleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan vergi rekabeti, hükümetler üzerinde baskı oluşturarak ülkelerin yasal düzenlemeler yapmasına neden olmuştur. Vergi rekabeti yararlı ve zararlı olmak üzere iki yönlü bir kavramdır. Vergi rekabeti, vergi oranlarının gereken düzeylere çekilmesine neden olarak olumlu bir etki yaratmıştır. Ancak diğer bir açıdan bakıldığında vergi rekabeti, küreselleşme sürecinin ulusal vergi sistemleri üzerinde neden olduğu sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de ve küresel bağlamda vergi rekabeti incelenmiştir. Name and Surname: Öznur Yılmaz Field:Public Finance Programme:Fiscal Law Supervisor:Assist. Prof. Dr. Yalçın Alganer Degree Awarded and Date:Master - January 2014 Globalization, Tax Competition, ABSTRACT TAX COMPETİTİON IN A GLOBAL CONTEXT AND TURKEY Globalization is a multi faceted concept that affects several areas. According to increasing the globalization process, competition patterns have begun to change. The process of globalization has caused to been movable the factors of production between countries. Globalization is a multi faceted concept that affects several areas. Globalization also has a significant effect on the countries of taxation systems. As a result of the globalization, tax competition has caused pressure on the goverment to make legal arrangements. Tax competition is a two-way concept including beneficial and harmful. Tax competition has a positive effect to cause withdrawal tax rates to the level required. However, the other aspect tax competition, the process of globalization has caused the problem on the national tax systems. In this thesis, tax competition in Turkey and the glabal contex is examined. .
Keywords: Küreselleşme; Türkiye; Vergi Rekabeti