Kentsel hayatta dindarlık ve oruç ibadetinin bireysel-toplumsal yansımaları - Uysal, Veysel (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2007)
Bu makalede, ülkemizin sekiz büyük kentinde dini-toplumsal değerler, oruç ibadetinin etkileri, öfke durumları, duygudaşlık (empati) ve toplum yanlısı davranış (prososyal davranış) eğilimlerine ilişkin genel bir profil çıkarılmış; ayrıca oruca ilişkin tutum ''e davranışlar ile öfke, empati ve prososyal davranış arasındaki ilişki ve etkileşim incelenmiştir. Veriler, ülkemizin nüfusu kalabalık sekiz şehrinde oturan ve yaklaşık 1500 kişiden oluşan bir örneklem grubuna uygulanan bir anket ile toplanmıştır. Bulgular "dini-sosyal değerleri benimseme, orucun etkilerini olumlu karşılama, öfke durumları, empati ve prososyal davranış eğilimleri bakımından büyük benzerlikler olmakla birlikte, Chirlere göre bazı Farklılaşma olduğunu da ortaya koymuştur. Orucun etkilerini olumlu karşılama düzeyinin ya da oruçla ilgili olumlu inanç, duygu ve düşüncelerin yoğunluğuna göre, katılımcıların öfke kontrolü, empati ve toplum yanlısı davranış eğilimlerinde artış olduğu gözlenmiştir.
Keywords: Dindarlık, orucun etkileri, öfke durumları, empati ve toplum yanlısı davranış.