Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda katekol o-metiltransferaz polimorfizmlerinin belirlenmesi - Albar, Mustafa Gökhan (My University, 2019)
Amaç: Katekol-O-metiltransferaz (COMT), bir metil grubunun S-Adenosil Metiyoninden(SAM) dopamin, epinefrin ve norepinefrin gibi katekol nörotransmitterlerine transferini katalize eden her yerde bulunan bir enzimdir. COMT’un genetik varyantlarının bazı popülasyonlarda esansiyel hipertansiyonla (EHT) ilişkisi daha önce gösterilmiştir. Ancak elde edilen pozitif sonuçlara rağmen bu konuda yapılmış çalışma sayısı son derece kısıtlıdır. Bu nedenle çalışmamızda daha önce EHT ile ilişkisi belirlenmiş olan bir promotor gen varyantının Türk popülasyonundaki dağılımı ve EHT ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: : İstanbul Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuranlardan EHT teşhisi konulmuş 221 hasta ve 170 EHT bulgusu rastlanmamış kişilerden 200 µl periferik kan alınarak DNA izolasyonları gerçekleştirildi. COMT G-1947A (rs4680) “Roche LightCycler® 96 (Roche)” ile gerçek zamanlı PZR analizleri yapıldı. Genotiplerin polimorfizm üzerine dağılımı istatistiksel olarak “GraphPad Prism (V.7)” ile değerlendirildi.Bulgular: COMT G-1947A (rs4680) için 221 EHT hastasının 88 (%39.8)’inde AA, 76 (%34.3)’sında GA, 57 (%25.9)’sinde GG genotipleri tespit edilmiştir. EHT bulgusuna rastlanmamış 170 sağlıklı bireyin 53 (%31.1)’ünde AA, 46 (%27.1)’sında GA, 71 (%41.8)’inde GG genotipleri tespit edilmiştir.İki grup arasındaki ilgili frekanslar ki-kare analizi kullanılarak karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0,0038). Tek allel dağılımlarındaki (A / G) farklılık da, EHT ile güçlü korelasyon gösteren, istatistiksel olarak anlamlı bir dağılım ortaya koymaktadır (p = 0,0006).Sonuçlar: Sonuçlarımıza göre, G-1947A varyansının hipertansiyon ile güçlü bir pozitif ilişkisi vardır. Bu nedenle G-1947A polimorfizmi, Türk nüfusu için önemli bir risk işareti olabilir.

Aim: Catechol O-methyltransferase(COMT) is a ubiquitous enzyme that catalyses the transfer of a methyl group to catechol-containing neurotransmitters. The association of genetic variants of COMT with EHT has been previously shown in some populations. Despite the positive results, the number of studies in this area is extremely limited. Therefore, in our study, we aimed to determine distribution of a promoter gene variant in Turkish population and to reveal its correlation with EHT.Methods: DNA was isolated from peripheral blood samples (5 µl) of 221 patients diagnosed with EHT and 170 healthy persons without EHT, referred to the Department of Internal Medicine, Pendik Education and Research Hospital of Marmara University Medical Faculty. Real-time PCR analyzes were performed using LightCycler 96 (Roche) for detection of COMT G-1947A(rs4680) genotypes. Distribution of genotypes and their relation with EHT was evaluated statistically using GraphPad Prism software(v.7.0). Results: The genotype distribution for COMT G-1947A (rs4680) variance were found as 88 (39.8%)AA, 76 (34.3%)GA, and 57 (25.9%)GG in 221 EHT patients. Corresponding values for healthy individuals were 53 (31.1%)AA, 46 (27.1%)GA and 71 (41.8%) GG.The respective frequencies between two groups were found statistically significant when compared using chi-square analysis (p=0,0038). The difference in single allele distributions (A / G) was also statistically significant, showing strong correlation with EHT (p=0,0006).Conclusion: According to our results, G-1947A variance have a strong positive association with hypertension. Therefore G-1947A polymorphism could be an important risk marker for Turkish population.
Keywords: catecholamine; COMT; Health; Heart diseases; hipertansiyon COMT; hypertension; Kalp hastalıkları; katekolamin; polimorfizm; polymorphism; Sağlık; SNP; variant; varyant