Mesleki ve teknik okullar frezecilik eğitiminde toplam kalite uygulaması - Karatop, Ramazan (My University, 2003)
MESLEKİ VE TEKNİK OKULLAR FREZECİLİK EĞİTİMİNDE TOPLAM KALİTE UYGULAMASI Bu çalışmada; sanayiye ara eleman yetiştiren, Mesleki Teknik Okulların, frezecilik eğitiminde, Toplam Kalite uygulaması yapılmıştır. Kalite yönetim sisteminde önemli problem çözme araçlarından olan; çetele tablosu, beyin fırtınası, histogram, pareto analizi, sebep-sonuç diyagramı Haydarpaşa Teknik Okullar tesviye bölümü, frezecilik eğitiminde uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde giriş ve amaç açıklanmıştır. İkinci bölümünde kalite kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi özetlenmiştir.Toplam Kalite Yönetiminin tanımı yapılarak ilkeleri açıklanmıştır. Kalite Yönetim Sisteminde önemli Problem Belirleme ve Çözme araçlarından olan 7 temel araç (Beyin Fırtınası, Histogram, Pareto Analizi, Sebep-Sonuç diyagramı (Balık Kılçığı), Çetele Tablosu, Dağılım Diyagramı, Kontrol çizelgeleri) etraflıca anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi konusu geniş olarak araştırılmış, gerekliliği ve önemi üzerinde durulmuştur. Okulların başlıca öğeleri olan, Okul Yönetimi, Öğretmenler ve Öğrencilerin kalitesinin arttırılması konusu işlenmiştir. Mesleki ve Teknik Eğitimin amacı, gerekliliği üzerinde durulmuş ve Toplam Kalite Yönetiminin bu eğitim kurumlarında muhakkak uygulanması sonucuna varılmıştır. Dördüncü bölümde frezecilik konusu bilgi olarak verilmiş, kalite geliştirmede kullanılan araç ve tekniklerin freze eğitiminde uygulanabilirliği, Haydarpaşa Teknik Okullar tesviye bölümü, freze atelyesinde yapılan çalışma ile ortaya konmuştur. Son bölümde, sonuçlar ve öneriler üzerinde durulmuş ve yararlı olacak görüşlere yer verilmiştir.

IMPLEMENTATION OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN MILLING EDUCATION AT VOCATIONAL TECHNICAL EDUCATION SCHOOLS In this study, Total Quality is applied in Milling Education at Vocational Technical Education Schools. Problem determining and solving tools in Quality Assurance system, such as fishbone, brainstorming , histogram and pareto analysis are applied in miling education at Machining Department of Haydarpaşa Technical Education School. The definition of quality concept and its historical development are summarized in the first chapter. Total Quality Management and its principles are explained. Seven problem determining and solving tools which are important at quality assurance system (brainstorming, histogram, pareto analysis, fishbone, tally table, distribution diagram) are explained in detail. Total Quality Management in Education is investigated, its necessity and importance are emphasized. Enhancing Quality of School management teachers and students which are essential elements of schools is covered. The necessity and aim of Vocational and Technical Education are emphasized. Application of Total Quality Management in these education institutions is necessary. Applicability of quality improving tools and techniques in millig education is demonstrated by the study carrying out in workshops of machining department of Haydarpaşa Technical Education School. Finally results and suggestions are presented.
Keywords: Mesleki Eğitim_Türkiye; Teknik Eğitim_Türkiye; Toplam Kalite Yönetimi