Farklı egzersiz tiplerinin egzersiz sonrası toparlanma döneminde kalp atım hızı değişkenliğine etkilerinin incelenmesi - Toprakoğlu, Hikmet Sercan (My University, 2021)
Farklı Egzersiz Tiplerinin Egzersiz Sonrası Toparlanma Döneminde Kalp Atım Hızı Değişkenliğine Etkilerinin İncelenmesi Öğrencinin Adı: H. Sercan TOPRAKOĞLUDanışmanı: Dr.Öğr. Üyesi S. Orkun PELVANAnabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı; sedanter erkeklerde, aynı süre (6dk) ve şiddet aralığında uygulanan (KAHR’nin %40-60’ı ile) farklı egzersiz tiplerinin(dirençli aerobik-aerobik) toparlanma esnasındaki kalp atım hızı değişkenliği ve nabız üzerine olan etkilerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 20 yaş ve üzeri spor yapmayan 15 erkek gönüllü kişi katılmıştır. Katılımcılar koşu bandı ve bacak itme protokollerinde 6 dk lık egzersiz protokolünü takiben, 15 dk sırtüstü yatar pozisyonda dinlenmeye alınmışlardır. Egzersiz esnasında ve sonrasında H10 nabız bandı ile veri kaydı alınmıştır. Veriler Kubios HRV 2.2 Procalsys programlarıyla analiz edilmiştirBulgular: Gönüllüler arasında iki farklı egzersiz protokolü sonrasında parasempatik reaktivasyon belirteçleri olan RR, nabız ve LnRMSS değerleri öncelikle ilk iki dakika ve genel 15 dk lık toparlanma sürecince değerlendirilmiş olup, egzersiz sonrası toparlanmanın hızlı fazında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Sonuçlar: Farklı egzersiz tiplerinin akut otonomik toparlanmanın özellikle hızlı fazında, parasempatik reaktivasyon açısından farklılıklara sahip olduğu gösterildi.Anahtar Sözcükler: Aerobik, kalp hızı değişkenliği, toparlanma.

Investigation of the Effect of Different Exercise Types on Heart Rate Variability During Recovery After ExerciseStudent Name: H. Sercan TOPRAKOĞLUSupervisor: Dr. S. Orkun PELVANScientific Department: Physical Education and Sport SciencesABSTRACTPurpose: The aim of this study is that the effects of different types of exercise (resistant aerobic-aerobic running) on heart rate variability and heart rate during recovery in sedentary men, applied for the same duration (6 minutes) and intensity range (with 40-60% of HRR).Methods: Fifteen male volunteers aged 20 and over, who do not do sports, participated in the study. Participants were taken to rest in the supine position for 15 minutes, following the 6-minute exercise protocol on the treadmill and Leg Press. Data recorded with the H10 heart rate band during and after the exercise and it has been analyzed with the programs; Kubios HRV 2.2 and Procalsys.Results: Parasympathetic reactivation markers RR, pulse and LnRMSS values were evaluated primarily during the first two minutes and the general 15 minutes recovery period after two different exercise protocols among the volunteers, and significant differences were observed in the rapid phase of the recovery after exercise.Conclusions: Different exercise types have been shown to have differences in parasympathetic reactivation, especially in the rapid phase of acute autonomic recovery.Aerobic, heart rate variability, recovery.
Keywords: Aerobik; heart rate variability; kalp hızı değişkenliği; Öğrenim ve öğretim; recovery; Spor; Sports; Study and teaching; toparlanma Aerobic