80 sonrası Türkiye’de video olgusu - Taş, Perihan (My University, 2005)
Görüntüler yolu ile kendini ifade etmek ilk çağdan beri insanoğlunun en çok başvurduğu yöntemlerden biridir. Mağara duvarlarına çizilen resimlerle başlayıp, endüstri devrimi sonrası yaşanan gelişmeler sayesinde fotoğraf sanatı ile devam eden görüntüyü yeniden üretme, çoğaltma, saklama ve bunları bir forma sokarak aktarma sanatı, hareketli görüntünün ortaya çıkışıyla birlikte çok daha hızlı bir ivme almıştır. Hareketli görüntünün ilk biçimi pelikül, daha sonra televizyon ve en son olarak da videodur. Video, hareketli görüntünün en önemli seyir ve üretim biçimlerinden biridir. Bu çalışmada, -Türkiye özelinde- 1980 sonrasında kullanılmaya başlanan videonun, bir diğer hareketli görüntü biçimi olan peliküle olan etkisi ve Türk sinemasında videodan sonra yaşanan değişimler ve Türk sineması için yarattığı olanaklar anlatılmaya çalışılmıştır. Özellikle 1983 yılından sonra Türkiye'de etkisini gösteren video olgusu, Türk sinemasına birdenbire ve oldukça önemli etkilerde bulunmuştur. Bugün sadece sanat ortamında değil; eğitim, sağlık, spor, güvenlik gibi birçok alanda kullanılan bu teknolojinin kullanım alanı oldukça zengindir. Videonun, seyir ve üretim biçimi anlamında en fazla olanağa sahip olan hareketli görüntü teknolojisi olduğu görülmüştür. Bu olanakları doğru kullanıldığı takdirde sinemanın ekonomik ve dil anlamındaki sıkıntılarının çoğu çözülebilecek ve Türk sineması çok daha iyi noktalara gelebilecektir. Expressing oneself through the images is one of the most commonly used methods that people use since the early ages. The art of reproducing, preserving and transmitting of images by putting them in forms, which starts with the drawings on cave walls and continues with the art of photography with the help of developments after the industrial revolution, has gained a rapid acceleration after the emergence of motion picture. The earliest form of motion picture is pelicule, then television and the latest one is video. Video is one of the most important viewing and production form of motion picture. In this work,-focusing on Turkey-my attempt is to try to articulate the influence of video which was started to be used after the 1980s, on pelicule which is another form of motion picture and the transformations and the opportunities that such technology created in Turkish cinema. The fact of video showing its influence especially after 1983 has sudden and very important impacts on Turkish cinema. Today this technology is used widely not only in the field of art but also in many fields like education, health, sports, security. It was seen that video is the most opportunity providing motion picture technology in terms of viewing and production forms. When these opportunities are rightly used, the financial problems and problems with the language of cinema can be solved and the Turkish cinema can come to a much better point.
Keywords: İletişim (Telekomünikasyon); Televizyon; Telsiz iletişimi; Video ürünleri; Video_Türkiye