Üç eksenli terco yüzey işleme tezgahının bilgisayar ile kontrolü - Uyanık, A. Serkan (My University, 2006)
ÜÇ EKSENLİ TERCO YÜZEY İŞLEME TEZGAHININ BİLGİSAYAR İLE KONTROLÜ Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Bölümü Robotik Laboratuarında atıl durumda bulunan; TERCO firmasına ait, 3 eksenli, bir yüzey işleme tezgahı yeniden yapılandırılarak eğitime kazandırılmıştır. Bu çalışmada, tezgah ünitesi dışındaki tüm üniteler yeniden tasarlanmıştır. Yüzey işleme tezgahı (takım tezgahı) bilgisayar kontrollü hale getirilmiştir. G kodlarını kullanan eğitim amaçlı görsel parça işleme yazılımı geliştirilmiştir. Doğrusal ve dairesel interpolasyon hareketlerini gerçekleştirebilmek için, iki ayrı sürücü algoritması geliştirilmiştir. Ayrıca, takım tezgahı tasarlanan bir kabin içine yerleştirilerek, orijinal bir eğitim seti oluşturulmuştur. BÖLÜM I‘de tez çalışmasının genel amacı üzerinde durulmuştur. CNC’nin tarihi gelişimi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Literatür taraması yapılarak, tez konusu ile ilgili çalışmalar tartışılmıştır. Tez çalışmasında yapılan özgün çalışmalar kısaca belirtilmiştir. BÖLÜM II’de takım tezgahının tanımı, gelişimi, çeşitleri ve özelikleri açıklanmıştır. NC (Numerical Control – Sayısal Kontrol) ve CNC (Computer Numeric Control Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) tezgah tanımları, bu tezgahları oluşturan üniteler ve kontrol yazılımları hakkında bilgi verilmiştir. BÖLÜM III’de TERCO yüzey işleme tezgahının, mevcut durumu ele alınmıştır. TERCO yüzey işleme tezgah ünitesi ve bu üniteyi oluşturan mekanik, elektronik ve motor aksamları incelenmiştir. BÖLÜM IV’de, yeniden yapılandırılan yüzey işleme tezgahının tanıtımı yapılmıştır. BÖLÜM V’de, sürücü ünitesi tasarımı anlatılmıştır. BÖLÜM VI’de, SimCNC yazılımı anlatılmıştır. SimCNC yazılımında yer alan formlar hakkında bilgi verilmiştir. Geliştirilen hareket yöntemleri açıklanmıştır. CNC tezgahlarında takım hareketlerinin özünü oluşturan, doğrusal ve dairesel interpolasyon hareketleri için temel bilgiler verilmiştir. Hareketlerin, grafik ekran simülasyonu ve tezgah eksen kumanda fonksiyonu açıklanarak, fonksiyonlara ait akış diyagramları verilmiştir. Geliştirilen hareket yöntemleri açıklanarak akış diyagramları verilmiştir. BÖLÜM VII’de, üç eksenli yüzey işleme tezgahının çalışmasına yönelik temel bilgiler aktarılmıştır. Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha canlı tutmak amacıyla animasyon tasarımları gerçekleştirilmiştir. BÖLÜM VIII’de çalışmada elde edilen sonuçların değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmalar boyunca karşılaşılan zorluklar vurgulanmıştır. İleride takım tezgahı üzerinde yapılabilecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

CONTROL OF THREE-AXIS SURFACE PROCESSING MACHINE THROUGH PC A three-axis surface processing machine trainer set (workbench) available in dismissal state in Robotics Laboratory of Electronics-Computer Education Department in Technical Education Faculty, Marmara University, is introduced into the education by reconstructing the workbench. In this study the all units are redesigned. The workbench is converted into computer-based control. Educational-purposed visual processing piece software which uses G codes is developed. Also, an axial motors drive algorithm is developed to implement three-axis linear and circular interpolation movements. Moreover, The processing machine and its all units are placed in a cabin so that an original trainer set is realized. In CHAPTER I the purpose of the thesis and some introductory knowledge related with the study are presented. Some historical development deadlines related with surface processing machines are remarked. Some previous studies in literature are reported and evaluated. In CHAPTER II the definition of surface processing machine, its historical development, kinds of surface processing machines and their common technical properties are given. The definitions of Numerical Control and Computer Numeric Control, advantages and desadvantages of these machines are given. Some knowledge is given about the units constituting these machines and their software. In CHAPTER III, the available situation of TERCO surface mounting processing machine is discussed. TERCO surface prosessing machine and its units consisting of mechanical, electronical and motor parts are examined. In CHAPTER IV the three-axis surface processing machine reconstructed is mainly described. In CHAPTER V the designed drive unit and its parts is described. In CHAPTER VI SimCNC software is described. Some knowledges are given about the forms available in the software. The motion methods developed are described. In CHAPTER VII Some basic tutorial and practical information are given related with the three-axis surface processing workbench. In CHAPTER VIII the results obtained in this study are explained and an evaluation is presented from the results. The dificulties faced during the study are emphasized. Some remarkable command are presented about the studies to be developed in CNC education set in the future.
Keywords: Bilgisayar Eğitimi; Kontrol Sistemleri