The relationship between reading strategies, motivation and reading test performance in foreign language learning - Mendi, Hatice Bahar (My University, 2009)
Betimleyici araştırma modeline dayanan bu çalışma öğrencilerin belirttikleri okuma stratejisi kullanımları, öğrencilerin yabancı dil öğrenme motivasyonları ve okuma performansları arasındaki ilişkileri belirlemeyi; aynı zamanda, bu değişkenlerin cinsiyet, dil yeterlilik seviyesi ve ders dışı

metin okuma süresi faktörlerine göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma özellikle aşağıdaki soruları cevaplamayı hedeflemektedir: 1. Öğrencilerin akademik okumayla ilgili düşünceleri nelerdir ve öğrenciler akademik okumayla ilgili neler yapmaktadırlar? 2. Öğrencilerin belirttikleri okuma stratejisi kullanımları cinsiyet, dil yeterlilik seviyesi ve ders dışı İngilizce metin okuma süresi değişkenlerine göre farklılık göstermekte midir? 3. Öğrencilerin motivasyonları cinsiyet, dil yeterlilik seviyesi ve ders dışı İngilizce metin okuma süresi değişkenlerine göre farklılık göstermekte midir? 4. Öğrencilerin okuma yeterlilik testindeki performansları cinsiyet, dil yeterlilik seviyesi ve ders dışı İngilizce metin okuma süresi değişkenlerine göre farklılık göstermekte midir? 5.Öğrencilerin motivasyonları, okuma yeterlilik testindeki performansları ve belirttikleri okuma stratejisi kullanımları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? 6. Yüksek ve düşük motivasyon seviyesindeki öğrenciler arasında okuma stratejisi ve alt türleri (bütünsel, problem çözme ve destek stratejileri) kullanımları açısından istatistiksel bir fark var mıdır? Bu çalışmanın örneklemi İstanbul’da bir devlet üniversitesinde İngilizce hazırlık programına devam eden, alt ve orta İngilizce yeterlilik seviyesinde bulunan toplam 1192 öğrenci arasından seçilen 334 öğrencidir. Çalışma için gerekli olan veriler Kişisel Bilgi Anketi, Mokhtari and Sheorey (2002) tarafından geliştirilen Okuma Stratejileri Ölçeği, Dörnyei (1990) tarafından geliştirilen Motivasyon/ Tutum Anketi, İngilizce Okuma Yeterlilik Testi ve öğrencilerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin İngilizce öğreniminde okuma becerisinin önemli olduğunu düşünmelerine rağmen, ders dışında yeterince İngilizce kaynak okumadıklarını göstermiştir. Öğrencilerin belirttikleri okuma stratejisi ve alt ölçekleri (bütünsel, problem çözme ve destek stratejileri) kullanımlarının cinsiyet ve dil yeterlilik seviyesine göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Ancak, ders dışı İngilizce metin okuma süresinin okuma stratejisi ve alt ölçekleri kullanımları üzerinde olumlu yönde anlamlı bir etkisine rastlanmıştır. Ayrıca, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, ve orta İngilizce yeterlilik seviyesindeki öğrencilerin alt İngilizce yeterlilik seviyesindeki öğrencilere göre daha yüksek motivasyona sahip oldukları saptanmıştır. Öte yandan, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, ve orta İngilizce yeterlilik seviyesindeki öğrencilerin alt İngilizce seviyesindeki öğrencilere göre İngilizce Okuma Yeterlilik Testinde daha başarılı oldukları bulunmuştur. Bunun yanı sıra öğrencilerin okuma performansları ile belirttikleri okuma stratejileri kullanımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, motivasyon ile okuma stratejileri kullanımı ve motivasyon ile okuma performansı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki saptanmıştır. Yabancı Dil Okuma Stratejileri, Yabancı Dil Okuma Performansı, Yabancı Dil Öğrenme Motivasyonu ABSTRACT The present study which was based on a descriptive design aimed to investigate the relationships between students’ reported use of reading strategies, motivation and reading proficiency performance. The study also attempted to investigate the effects of gender, language proficiency level and amount of outside reading on students’ reported use of reading strategies, foreign language learning motivation and reading proficiency performance. The following research questions were particularly addressed: 1. What do students think and do about academic reading? 2.Does the participants’ reported use of reading strategies differ according to gender, language proficiency level and amount of outside reading? 3.Does the participants’ motivation differ according to gender, language proficiency level and amount of outside reading? 4.Does the participants’ reading proficiency performance differ according to gender, language proficiency level and amount of outside reading? 5.Is there a relationship between participants’ reported use of reading strategies, reading proficiency performance and motivation? 6.Is there a statistically significant difference between students with high and low motivation level in terms of their reported use of reading strategies and its subconstructs: global, problem solving and support strategies? The subjects of this study comprised 334 EFL university students out of 1192 students at intermediate and elementary proficiency levels studying at preparatory programme in Istanbul. The data were collected through a student background questionnaire, the Survey of Reading Strategies developed by Mokhtari and Sheorey (2002), the Motivation/ Attitude Questionnaire developed by Dörnyei (1990), an English Reading Proficiency Test and interviews. Findings revealed that although most of the students thought that reading in English was important for language learning, the students did not extensively involve in reading outside class. This study demonstrated that reported use of reading strategies and its subconstructs (global, problem solving and support strategies) did not significantly differ according to gender and language proficiency level; however, amount of outside reading positively affected the use of problem solving strategies. Moreover, female students were found to be more motivated than male students; intermediate level students were reported to be more motivated than elementary level students, and students who spent much time on reading English outside class presented higher motivation levels than students who read less. In addition, as regards English Reading Proficiency Test, females were more successful than males, and intermediate level learners performed better than elementary level students. Furthermore, the study yielded a positive relationship between reading strategy use and motivation, and between reading performance and motivation. Key Words: Foreign Language Reading Strategies, Foreign Language Reading Performance, Foreign Language Learning Motivation.
Keywords: Eğitim_Öğretim; Yabancı Dil_Eğitim