Basel II düzenlemeleri çerçevesinde Azerbaycan bankacılık sisteminin değerlendirilmesi - Ağayev, Samir (My University, 2010)
Bu çalışmada global düzenlemeler çerçevesinde Azerbaycan bankacılık ve finans sistemi değerlendirilmektedir. İlk bölümde düzenlemelerin neden global düzeyde ele alınması gerektiği ele alınmış ve global finansal krizlerden düzenlemelerle ilgili ne gibi sonuçların çıkarılması irdelenmiştir. İkinci bölümde Basel II uzlaşısının daha çok birinci yapısal bloğu detaylı şekilde incelenmiştir. Burada kredi, piyasa ve operasyonel risk hesaplamalarında temel, standart ve ileri yaklaşımlarla birlikte likidite riski de ele alınmıştır. Üçüncü bölüm Azerbaycan bankacılık ve finans sistemine ayrılmıştır. Bu bölümde merkez bankasının düzenleyici ve denetleyici aynı zamanda piyasa oyuncusu olarak rolü irdelenmektedir. Ayrıca bankacılık sistemi rakamlarla analiz edilerek mevzuat alanında gelişmeler ele alınmaktadır. Bölümün sonunda uluslararası düzenleme otoritelerinin yeni ilgi odağı haline gelen kamu yatırım fonlarına yer verilmektedir. 15 milyar dolara yaklaşan döviz aktifleri ile Azerbaycan’ın en önemli finans kurumu haline gelen SOFAZ, bu düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Dördüncü bölümde Azerbaycan bankacılık sisteminin, global finansal kriz nedeni ile Azerbaycan Merkez Bankası tarafından uygulamasına geçilemeyen Basel II sermaye uyumu kriterlerine hazırlığı değerlendirilerek sağlıklı geçiş için bir öneri sunulmaktadır. Dizin terimleri: Basel II, Azerbaycan, Kamu Yatırım Fonları, Bankacılık, Düzenlemeler

In this study the banking and finance system of Azerbaijan are examined. First section of the study deals with the issue why should the regulations be handled globally and which lessons should be derived from the global financial crisis in terms of regulations. Main issue of the second section was the first pillar of the Basel II capital accord. Here the fundamental, standard and advanced approaches to the credit, market and operational risks as well as liquidity risk are examined. The third section is dedicated to Azerbaijan’s banking and finance system. In this section the role of the Central Bank of Azerbaijan as a regulator and supervisor as well as a market participant is analyzed. The banking system is studied in numbers and the developments in the banking legislation are also covered here. The last issue of this section is the new focus of the international regulation authorities: Sovereign Wealth Funds (SWFs). With the assets of approximately 15 billion US dollars, SOFAZ – State Oil Fund of Azerbaijan – has become the most important figure of Azerbaijan’s finance system. The regulations regarding SWFs and SOFAZ’s conformity are examined here. The last part of the thesis studies the conformity of Azerbaijan’s banking system to the criteria of Basel II capital accord which has not been implemented yet due to the global financial crisis. A detailed proposal for a smooth transition is presented in this section. Basel II, Azerbaijan, Sovereign Wealth Funds, Banking, Regulation
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Azerbaycan