İşletmelerin basılı mecralarda gerçekleştirdiği halkla ilişkiler çalışmalarında ölçümleme ve bir uygulama modeli - Aytekin, Nur Ziyaoğlu (My University, 2005)
Soyadı: Nur Ziyaoğlu Aytekin letişim Halkla İlişkiler ve Tanıtım Prof.Dr. Filiz Balta Peltekoğlu Tez Türü ve Tarihi: Doktora - Ocak 2005 erlendirme, Ölçümleme, Halkla İlişkiler, Basılı Mecra, Ölçümleme Yöntemleri

İŞLETMELERİN BASILI MECRALARDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ HALKLA İLİŞKİLER ÇALIŞMALARINDA ÖLÇÜMLEME VE BİR UYGULAMA MODELİ Halkla ilişkiler çalışmalarında ölçme ve değerlendirme, bugün sektörün önündeki hem en zorlu hem de en gerekli yaklaşımdır. Halkla ilişkiler çalışmalarında kullanılabilecek bir çok ölçümleme ve değerlendirme yöntemi vardır. Önemli olan hangisinin kullanılmasının bizi daha doğru sonuçlara götüreceğinin belirlenmesidir. Tezimde, özellikleri itibariyle birbirini tamamlayıcı olduğu gözlenen medya içerik analizi ve anket yöntemi kullanılarak, basın bültenleri ile gerçekleştirilen halkla ilişkiler çalışmalarının etkinliğinin ölçümlenmesinde yeni bir değerlendirme modelinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulanacağı işletmenin belirlenmesinde; her yaş grubu ve eğitim seviyesini ilgilendirecek bir sektör içerisinde faaliyet göstermesi ve araştırmanın gerçekleştirileceği dönem içerisinde reklam çalışmalarına değil halkla ilişkiler çalışmalarına ağırlık vermesi kriterleri göz önünde bulundurulduğunda, tüm bu özelliklerin telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren ve her yaştan tüketiciye hitap eden bir firma olan K.V.K. Mobil İletişim firması ile örtüştüğü görülmüştür. Mayıs 2003 - Ekim 2003 tarihleri arasında yürütülen araştırma çalışmasının sonucunda elde edilen sonuçlar öncelikle K.V.K.'ya yönelik olmakla birlikte, sonuca ulaştıracak yöntem yapısı diğer işletmelerde de kolaylıkla uygulanabilecek özelliktedir. Yazılı basında yer alan haberlerin, çıktı ölçümleme yöntemlerinden medya içerik analizi ile incelenmesi, elde edilen sonuçların, sonuç ölçümleme yöntemlerinden farkına varma oranının tespitine yönelik anket çalışması sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi temeline dayalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, yöntemlerin birlikte kullanılması ile halkla ilişkiler çalışmalarının daha doğru ve etkili değerlendirilmesinin mümkün olduğu gösterilmiştir. Name and Surname : Nur Ziyaoglu Aytekin Field : Communication Programme : Public Relations and Presentation Supervisor : Professor Filiz Balta Peltekoğlu Degree Awarded and Date : Doktorate - January, 2005 Evaluation, Measuring, Public Relations, Printed Media, Measuring Methods ABSTRACT MEASUREMENT OF COMPANY PUBLIC RELATIONS ACTIVITIES ON PRINTED MEDIA AND AN APPLIED MODEL Measuring and evaluating is currently the most difficult and most needed issue in Public Relations sector. There are many methods which can be used for measuring and evaluating PR activities. The main point is to determine which one is appropriate for a specific PR effort and will lead to more accurate results. Targeted in this thesis is to develop a new evaluation method for PR activities related with press releases by combining two characteristically complimentary methods: media content analysis and survey methods. Operating in a sector which is of interest of any age and education level is first criteria for selecting the company and the sector for our research. Emphasizing PR activities over advertising during the dates in which the research is conducted is the second criteria. K.V.K. who operates in telecommunications sector for consumer products meets both criteria and is found eligible as the company for which the research is conducted. The results of the research conducted between May-October, 2003 are related with K.V.K. only, but the structure of the method can easily be applied to other companies as well. The research method in this thesis is based on evaluating results of media content analysis (one of the output measuring methods) of the coverage in press for the given period together with the survey results (one of the outtake measuring methods) which is designed for measuring the awareness percentage of the messages delivered via news coverage. It is shown that by using two methods together PR efforts can be evaluated more accurately than the evaluation done with only one method.
Keywords: Halkla İlişkiler