Bir rekreasyonel aktivite olan doğa yürüyüşü programına katılımın işgörenlerin uyum düzeyine etkisi - Tekin, Ali (My University, 2003)
Bu doktora tezinde araştırmacı, bir rekreasyonel aktivite olarak organize edilen yürüyüş tekstil işgörenlerinin uyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bilgilerin toplanması amacı ile işçilere, kendini gerçekleştirme, duygusal kararlılık, psikotik belirtiler, nevrotik eğilimler, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler, sosyal normlar ve antisosyal eğilimler alt ölçeklerinden oluşan ve kişisel, sosyal ve genel uyum puanlarını ortaya koyan Hacettepe Kişilik Envanteri uygulanmıştır. Gönüllü olarak seçilen 60 işgören 12 hafta boyunca bazı doğal ortamlarda yürüyüş programına katılıp piknik yaparken, kontrol grubu olarak seçilen 60 işgören bu süre boyunca gündelik yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Egzersizin akut ve kronik etkilerini ortaya çıkarmak için HKE işgörenlere toplam 5 kez uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, fiziksel egzersizin (yürüyüş) alt ölçeklerin tamamında, kişisel, sosyal ve genel uyum puanlarında, araştırmanın kapsamında yer alan her iki cinsiyet ve tüm yaş grupları açısından olumlu etkilere sahiptir. Egzersizin akut etkisi göze çarpmaktadır. Diğer taraftan egzersizin uzun süreli etkileri de belirlenmiştir. Egzersiz ve kontrol grubu arasında kayda değer farklılıklar vardır. The Effect Of Walking To Be A Recreational Activity On The Adjustment Level Of Workmen.

In this doctoral thesis, the researcher investigated the relationship between walking that was organized to be a recreational activity and the adjustment level of textile workers. The Hacettepe Personality Inventory (HPE) that covers 8 sub-scales such as self-actualization, emotional stability, psychotic symtomps, neurotic tendencies, familial interactions, social relations, social norms, anti-social behaviors that forms individual, social and general adjustment was administered to the workers to gather the data. The voluntarily selected 60 workers participated in walking program and had picnics in some natural areas on sundays during 12 weeks, while the other 60 remained as control. The control group carried on their usual lives in this period of time. The HPE administered to the workers for 5 times to find out acute and chronic effects of exercise. The results of the study revealed that, aerobic physical exercise (walking) has positive effects on all subscales and the scores of individual, social and general adjustment at all ages in all sexes that the study covers. Morever, the acute effect of walking was highlighted. The long term effects of walking also determined. And there is significant difference between exercise and control group considering both age and sex.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor; Yürüyüş