BOLU İLİNDE NÜFUSUN GELİŞİMİ VE NÜFUS HAREKETLERİ_x000D_ (1927 – 2018) - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bolu, medeniyet tarihi çok eski bir il olmakla beraber özellikle1999’da peş peşe yaşanan 2 büyük deprem sonrasında günümüzdekişeklini kazanmış, kısa denilebilecek bir sürede neredeyse tüm Beşeri veİktisadi Coğrafya şartları değişmiş bir ilimizdir. Bununla birlikte Merkezilçedeki üniversitenin özelde ilçe, genelde ise il nüfusunda önemli birpaya sahip oluşu ile demografik hareketliliğe neden olduğu da özelliklebelirtilmesi gereken bir husustur. Genel olarak Bolu’da yaşanan budeğişim ve de dönüşüm Türkiye’de çok az ilde gerçekleşmiştir. Geçmişekıyasla nüfusu oldukça azalmış olan Bolu’nun, bir kısım ilçelerinde isenüfus çok daha hızlı bir şekilde azalma göstermiştir. Nüfustaki küçülmeözellikle Dörtdivan, Seben ve Kıbrısçık’ta kendini daha da fazla bellietmektedir. Bu çalışmada da Cumhuriyet tarihi boyunca Bolu il geneli veilçeler özelinde nüfusun değişimi, 1999’dan sonra Düzce’nin ayrılması ileortaya çıkan yeni idari taksimata göre Bolu nüfusu ve nüfusun yapısalözellikleri Nüfus Coğrafyası odağında ele alınmıştır. Bu kapsamda il veilçeler ölçeğinde nüfus miktarları ve değişimi ve artış hızları, kır – şehirnüfusları, nüfus yoğunlukları, nüfusun yapısal özellikleri (Cinsiyet, yaşyapısı, okur yazarlık durumu), nüfusun il genelindeki dağılımı ve nüfushareketliliği incelenmiştir. Ayrıca il genelinde nüfusun yapısı, dağılımı vede hareketliliği noktasında da etkili olan faktörler irdelenerek yapılmasıgerekenler noktasında çıkarımlarda bulunulmuştur.

Although Bolu is a very old city, the history of civilization has gained_x000D_ its present shape especially after two major natural disasters_x000D_ (Earthquake) in 1999, and almost all of the Human and Economic_x000D_ Geography conditions of the province have changed in a short time. This_x000D_ change and the transformation in Bolu has occured very few provinces in_x000D_ Turkey. The population of Bolu has decreased considerably compared to_x000D_ the past and in some districts the population has decreased more rapidly._x000D_ In this study, the population change in Bolu during the history of the_x000D_ Republic and the structural features of the population according to the_x000D_ new administrative division that emerged after the separation of Düzce_x000D_ after 1999 were discussed in the focus of Population Geography. In this_x000D_ context, the change of population, rural – city populations, population_x000D_ densities, structural characteristics of the population (Gender, age_x000D_ structure, literacy status), distribution of population across the province_x000D_ and population mobility were examined. In addition, the factors affecting_x000D_ the structure, distribution and mobility of the population in the province_x000D_ have been examined and inferences have been made about the things to_x000D_ be done.
POPULATION DEVELOPMENT AND MOVEMENTS IN BOLU PROVINCE (1927 – 2018)