Uzaktan öğretim modeliyle yapılan piyano eşlikle desteklenmiş viyola eğitiminin öğrenci başarı ve tutumlarına yönelik etkililiği - Akın, Ozan Nabi (My University, 2025)
Günümüzde dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, eğitim sistemlerinde köklü dönüşümlere yol açmakta; geleneksel öğretim yaklaşımlarının yerini giderek daha fazla çevrim içi ve uzaktan öğrenme yöntemleri almaktadır. Bu dönüşüm, özellikle uygulama temelli bir alan olan müzik eğitimi açısından pedagojik ve teknik açıdan dikkatli bir planlamayı zorunlu kılmaktadır. Araştırmanın ortaya çıkışında, COVID-19 pandemisi ve Türkiye’de yaşanan 6 Şubat 2023 depremleri gibi olağanüstü koşullar etkili olmuş; bu süreçte uzaktan eğitimin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Bu bağlamda, araştırmada uzaktan öğretim modeliyle gerçekleştirilen piyano eşlikli viyola eğitiminin, öğrencilerin bireysel çalgı dersine yönelik başarı ve tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmanın amacı, uzaktan öğretim modeliyle yürütülen piyano eşlikli viyola eğitiminin, güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin müzikal tutumları, başarıları ve teknik gelişimleri üzerindeki etkisini belirlemek ve öğrencilerin bu sürece ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması modeli kapsamında yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bir güzel sanatlar lisesinde öğrenim gören dört viyola öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde Re Majör, Si Minör, Si Bemol Majör ve Sol Minör tonalitelerine yönelik çevrim içi bire bir dersler yapılmış; dersler piyano eşliği ile desteklenmiştir. Bu süreçte öğrencilere teknik, teorik ve müzikal içerikli dijital etkinlikler uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak öz değerlendirme formları, bireysel çalgı dersi tutum ölçeği (ön test–son test), araştırmacı günlükleri, uzman gözlem formları ve video kayıtları kullanılmıştır. Sayısal veriler betimsel istatistikler ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiş; nitel veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Ayrıca uzman görüşleri arasındaki tutarlılık Cohen’s Kappa analizleri ile incelenmiştir. Araştırma sonuçları, piyano eşliği ile desteklenen uzaktan viyola eğitiminin öğrencilerin entonasyon, müzikal ifade, öz güven ve tutumlarında olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Öz değerlendirme formları ve tutum ölçeğinden elde edilen bulgular, öğrencilerin olumlu yönde gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca araştırmacı günlükleri ve uzman görüşleri, sürecin planlı yürütülmesi durumunda pedagojik açıdan verimli ve etkili sonuçlar doğurduğunu desteklemektedir. Elde edilen bulgular ışığında, araştırmacı ve uygulayıcılara yönelik olarak, piyano eşliğinin uzaktan çalgı öğretiminde verimliliği artırma potansiyeli ile öğrenci başarısı, teknik gelişim ve müzikal ifadeye katkıları göz önünde bulundurularak çeşitli öğretim stratejilerinin geliştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.

The rapid advancement of digital technologies today has led to fundamental transformations in education systems, with traditional teaching approaches increasingly being replaced by online and distance learning methods. This transformation necessitates careful pedagogical and technical planning, especially in music education, which is a practice-based field. The emergence of this research was influenced by extraordinary circumstances such as the COVID-19 pandemic and the earthquakes that occurred in Türkiye on February 6, 2023; during this period, the importance of distance education once again came to the forefront. In this context, the study examines the impact of viola education supported by piano accompaniment through a distance learning model on students' achievement and attitudes toward individual instrument lessons. The aim of the study is to determine the effects of viola education with piano accompaniment, conducted via a distance learning model, on the musical attitudes, achievements, and technical development of fine arts high school students, and to reveal their opinions regarding this process. The research was conducted within the framework of action research, one of the qualitative research designs. The study group consists of four viola students enrolled in a fine arts high school during the 2023–2024 academic year. Online one-on-one lessons focusing on the tonalities of D major, B minor, B-flat major, and G minor were conducted and supported with piano accompaniment. During this process, students were engaged with digital activities including technical, theoretical, and musical content. Data collection tools included self-assessment forms, the Individual Instrument Lesson Attitude Scale (pre-test and post-test), researcher diaries, expert observation forms, and video recordings. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics and the Wilcoxon Signed-Rank Test; qualitative data were evaluated through content analysis. In addition, inter-rater reliability among experts was examined using Cohen’s Kappa analyses. The results of the study indicate that online viola education supported by piano accompaniment had positive effects on students' intonation, musical expression, self-confidence, and attitudes. Findings from the self-assessment forms and attitude scale revealed that students showed positive development. Furthermore, the researcher diaries and expert opinions supported that, when conducted in a planned manner, the process yielded pedagogically efficient and effective outcomes. In light of the findings, various recommendations have been presented to researchers and practitioners regarding the development of instructional strategies that consider the potential of piano accompaniment to enhance efficiency in online instrumental education, as well as its contributions to student achievement, technical development, and musical expression.
Effectiveness of viola education supported by piano accompaniment with distance education model on student achievement and attitudes
Keywords: Çevrimiçi Eğitim; Distance education; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Online Education; Öğrenim ve öğretim; Piano Accompaniment; Piyano Eşlik; Study and teaching; Turkey; Türkiye; Uzaktan eğitim; Viola Instruction; Viyola Eğitimi