Lysimachia atropurpurea L. bitkisinin üzerinde farmakognozik araştırmalar - Ulusoylu, Melek (My University, 2001)
Lysimachia atropurpurea L. Bitkisinin Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Bu çalışmada Lysimachia atropurpurea L. (Primulaceae) bitkisinin toprak üstü kısımları botanik ve kimyasal açıdan incelendi. Materyal 07.07.1999 tarihinde Tekirdağ-Mürefte arasından toplandı (MARE 6061). Kurutulup toz edilen materyal üzerinde, fitokimyasal ön denemeler ve miktar tayinleri yapıldı. Ön denemeler sonucunda materyalde flavon ve saponin türevleri bulundu. Ön denemelerle tesbit edilmiş bulunan maddeleri elde edip yapılarını tayin edebilmek amacıyla, materyal etanol ile oda sıcaklığında iki gün maserasyona bırakıldı. Ekstre yoğunlaştırıldı, kuruluğa kadar uçuruldu. Silikajel ile hazırlanmış sütuna ekstre yerleştirildikten sonra temizlemek amacıyla, sütun petrol eteri ile elüsyona başlandı. Daha sonra artan oranlarda etil asetat ve etanole geçildi. Alınan fraksiyonlar yoğunlaştırıldıktan sonra ince tabaka ve kağıt kromatografileri ile kontrol edildi, benzerler birleştirildi. Flavonoidal bileşiklerin eldesinde Sephadex LH-20'den yararlanıldı ve yapıları MeOH ve kayma belirteçleri ile alınan UV ve IR spekrumlarıyla ve şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalarla aydınlatıldı. Kromatografik olarak varlığı tesbit edilen diğer maddelerin eldesinde preparatif İTK kullanıldı ve yapı tayinlerinde 1H NMR,13C NMR, Mass spektrumlarından faydalanıldı. Brine Shrimp (Artemia salina) metoduyla, ana ekstre ve elde edilmiş tüm bileşiklerin, biyolojik aktivite tayinleri yapıldı. Ana ekstre ve flavonoidler dışındaki diğer iki saf bileşiğin umbelliferona karşı aktif olduğu görüldü. Sonuçta, tüm etken maddeleri yönünden araştırılan L. atropurpurea bitkisinden flavonoidal yapıda :kemferol, kemferol 3-O-galaktozit, luteolin 7-O-glikozit, apigenin 7-O- glikozit, kersetin elde edildi. Bunların yanında , literatürde bugüne değin yaptığımız çalışmalarda rastlamadığımız iki yeni madde izole edildi (LM6 bileşiği: 5-metoksi-6[2-(4-hidroksi-3-metoksifenil)etenil]-1,3-benzendiol ve LM7 bileşiği: 2-asetoksietenil-1-O-glikozit). Ancak kanımızca, bu maddelerin yeni olduklarından emin olmak için üzerinde daha fazla çalışma yapmak gerekmektedir.

Pharmacognosic Research on Lysimachia atropurpurea L. In this study, the aerial parts of L. atropurpurea (Primulaceae) have been investigated chemically. The material has been collected on July 7th,1999 from Tekirdağ-Mürefte. On the dried and powdered material preliminary experiments and assays were carried out. As the results of these preliminary experiments flavones and saponins were found. The material was macerated with ethanol for two days. The macerate was evaporated to dryness and it was applied to the column prepared with silica gel and the column was first eluted with petroleum ether. The elution was continued with ethyl acetate and ethanol in increasing amounts. The fractions obtained from the column were concentrated and examined with thin layer and paper chromatographies and the similiar ones were combined. In order to purify the flavonoidal substances, Sephadex-LH 20 column was prepared. The structure of the flavonoidal compounds were identified with UV spectrums taken with MeOH and shift reagents, IR spectrums were taken and comparisons were done with reference substances. The structures of the other compounds other than the flavonoids were identified with 1H NMR, 13C NMR and Mass spectrums. The Brine Shrimp (Artemia Salina) method was applied to the first macerate and all of the obtained compounds. The first macerate and the flavonoidal compounds showed no activity. However, other obtained purified compounds were seen active against umbelliferone. These compounds need further investigation. In conclusion, kaempferol, kaempferol 3-O-galactoside, luteolin 7-O-glycoside, apigenin 7-O-glycoside, quercetin were found as flavonoidal compounds. Two new compounds 5-methoxy-6[2-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)ethenyl]-1,3 - benzenediol and 2-acetoxyethenyl-1-O-glycoside have been isolated from L. atropurpurea which we could not find among the literature we have researched up to date. For this reason, further investigations are needed to be sure whether they are novel compounds.
Keywords: Bitkiler; Farmakognozi