Hemşirelerde iş güvenliği ve iş yaşam kalitesi - Durdu, İzel (My University, 2019)
Hemşirelerde İş Güvenliği ve İş Yaşam Kalitesi Öğrenci: İzel DURDUDanışman: Prof. Dr. Ayşe Nefise BahçecikAnabilim Dalı: HemşirelikAmaç: Araştırma hemşirelerde iş güvenliği ve iş yaşam kalitesini belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul ilinde 10 kamu hastanesinde 341 hemşire ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Sağlık Çalışanlarında İş Güvenliği Ölçeği, Hemşirelikte İş Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilktesti , Student t , Tek yönlü varyans analizi ve Bonferroni test kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin %51,9’ u 26-30 yaş grubunda, %77,7'si kadın, %63 'ü bekar,%56,9’ u lisans mezunu, , %61,9' u 2ile 10 yıl arasında mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin İş Güvenliği Ölçeği toplam ve mesleki hastalıklar ve şikayetler, sağlık taraması ve kayıt sistemleri, kazalar ve zehirlenmeler, yönetsel destek ve yaklaşımlar,malzeme araç ve gereç denetimi,koruyucu önlemler ve kurullar,fiziksel ortam uygunluğu alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 148,91±15,83, 29,06±7,64, 23,95±5,34, 14,97±5,11, 18,39±5,08,20,88±3,96, 22,64±3,96, 19,02±3,18 olarak, İş Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam ve hemşirelik yönetimi,iş koşulları,kurum yönetimi politikaları,fiziksel koşullar,sosyal olanaklar ve çalışma ortamı alt boyutları puan ortalamaları sırasıyla 67,42±9,26, 65,54±11,86, 73,79±11,04, 66,14±11,91, 74,12±12,64, 59,62±13,37 olarak bulundu.Sonuç: Hemşirelerin iş güvenliğinin orta düzeyde ve iş yaşam kalitesini olumsuz yönde değerlendirdiği görüldü.

Occupational Safety and Quality of Work Life in Nurses Student: İzel DURDUAdvisor: Prof. Dr. Ayşe Nefise BahçecikDepartment: NursingAim: The research was performed to determine occupational safety and quality of work life in nurses.Materials and Method: This descriptive study was carried out with 341 nurses working in 10 hospitals in Istanbul. Data were collected using the Introductory Information Form, Occupational Safety Scale for Healthcare Workers and Quality of Work Life in Nursing. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, independent groups t-test, one-way variance analysis, Bonferroni test, Pearson correlation analysis and linear regression analysis were used to analyze the data.Results: Of the nurses,51.9% were aged 26-30 years, 77.7% were women, 63% were single, 56.9%had bachelor's degree, and61.9% had 2-10 years of professional experience Nurses’ total score from the Occupational Safety Scale and mean scores from the occupational diseases and complaints, health screening and registry system, injuries and poisonings, management support and approaches, material, tools, and equipment control, protective instructions and rules, physical medium compatibility subscales were 148.91±15.83, 29.06±7.64, 23.95±5.34, 14.97±5.11,18.39±5.08, 20.88±3.96, 22.64±3.96 and 19.02±3.18, respectively, and their total score from the Quality of Work Life Scale and mean scores from the nursing management, work conditions, corporate management policies, physical conditions, social opportunities and working environment subscales were67.42±9.26, 65.54±11.86, 73.79±11.04, 66.14±11.91, 74.12±12.64, 59.62±13.37, respectively.Conclusion: Nurses’ occupational safety was of moderate level and they rated their quality of work life negatively.
Keywords: Hemşirelik; İş Güvenliği; İş Yaşam Kalitesi Nursing; Nursing; Occupational Safety; Quality of Work Life