Edebiyat Diplomasisi: Türkiye’de Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Edebiyat - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Günümüzde devletlerin dış politika hedeflerini etkili bir şekildesavunabilmeleri, kamuoyunun ve hedef kitlelerinin yanında hedefkitlelerinin iletişimde olduğu çevreyi ne ölçüde etkilediğiyle yakındanilişkilidir. Bu anlamda karşılıklı müzakere ve iletişimin önemiyle birliktesadece devletlerin değil, halkların da hedef kitle seçildiği ve onagöre stratejiler geliştirildiği kamu diplomasisi faaliyetleri, uzun vadedebarışa hizmet ederek, güven tesis etmenin ön koşulu olarak karşımızaçıkmaktadır. Dolayısıyla, bu faaliyetlerde kültürel alandan gündelikhayata değin pek çok pratikler dizisi önemli bir rol oynar. Bu çalışmanınamacı, edebiyatın kamu diplomasisiyle ilişkisini güncel örneklerbağlamında araştırmak, çeviri faaliyetlerinden edebiyat festivallerinedeğin incelemektir. Yumuşak güç kullanılarak icra edilen kamudiplomasisinin yaygın bir kullanım alanı bulduğu kültürel faaliyetleriçerisinde yer alan edebiyat metinleri, edebiyat festivalleri, ülkelerinkültürel mirasını, insan olma hallerini diğer ülkelerin insanlarına tanıtmakve etkileşim haline geçmek için mühim bir alanı teşkil etmektedir.Kültürel diplomasi sonrası ele alınacak edebiyat diplomasisi kavramıaçıklanarak, bunun Türkiye’de hangi örnekler bağlamında elealınabileceğini tartışacak olan çalışmada, tarihsel ve güncel örneklerüzerinden edebiyatın bir kamu diplomasisi aracı olarak kullanılması,edebiyatın ilişki inşası işlevi ve evrensel bir barış aracı olarak konumuirdelenmeye çalışılacaktır. Araştırmada özel olarak kamu diplomasisi veedebiyatın kesişen, birbirini destekleyen noktaları ve kullanım alanlarıserimlenmiş, hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiği gösterilmeye çalışılmıştır.

This work aims to study the relation of literature to public diplomacy_x000D_ within representative contexts and to investigate it from translation_x000D_ activities to literature festivals. Literary texts and literature festivals as_x000D_ part of cultural activities, in which public diplomacy conducted by_x000D_ means of soft power finds a wide field of use, constitute a significant_x000D_ medium to acquaint people of other nations with the cultural heritage_x000D_ and human nature of nations. In this work, following a discussion on_x000D_ cultural diplomacy, the concept of literary diplomacy will be explained_x000D_ and the potential of its utilization in Turkey in regards to various_x000D_ examples will be studied through literature survey. Furthermore, the_x000D_ implementation of literature as a tool of public diplomacy via historical_x000D_ and contemporary examples will be presented. Concluding remarks_x000D_ will be made on literature’s function of relationship building and its_x000D_ position as an agent of universal peace. In particular, points where_x000D_ public diplomacy and literature intersect and enhance each other_x000D_ and their scopes of application will be laid out in this work.
Literary Diplomacy: Literature As A Tool Of Public Diplomacy in Turkey