Hava jetli tekstüre tekniğinde standart parametrelerin değiştirilmesiyle üretilen ipliklerin çeşitli özelliklerinin incelenmesi - Baştürk, Feyza (My University, 2013)
HAVA JETLİ TEKSTÜRE TEKNİĞİNDE STANDART PARAMETRELERİN DEĞİŞTİRİLMESİYLE ÜRETİLEN İPLİKLERİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, hava jetli tekstüre yöntemiyle üretilmiş ipliğe, besleme oranı, çekim oranı, tekstüre hızı, jet tipi, yağlama hızı, fırın sıcaklığı, galet sıcaklığı, su düzesi durumu gibi parametrelerin direkt ya da dolaylı etkileri incelenmiştir. Değiştirilen parametrelerle birlikte, her bir parametre için farklı tipte tekstüre edilmiş iplik numuneleri üretilmiştir. Yapılan üretim dört defa tekrarlanarak, objektif bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Numunelerin uzama, mukavemet, numara, kaynama çekmesi gibi fiziksel özellikleri ölçülmüştür. Üretilen iplikler, standart ve tekrar edilebilen koşullarda boyanmış ve renk farklılıkları ortaya koyulmuştur. Aynı zamanda, ham tekstüre edilmiş numunelerin bir kısmı dokunmuş ve ardından boyanmıştır. Üretilen kumaş, dokumadan sonra boncuklaşma testi yapılmış, boyamadan sonra ise renk farklılıkları ölçülmüş, incelenmiştir. Parametreler standart kabul edilen değerlerle karşılaştırılmış ve deneylerde elde edilen sonuçların anlamlı olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca parametrelerin maksimum ve minimum değerleri kendi aralarında da karşılaştırılarak istatistiksel işlem uygulanmıştır. Böylelikle yapılan araştırmanın sonuçlarının % 95’lik güvenirlik sınırları çerçevesinde ne kadar etkin olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, tekstüre iplik üretim parametrelerinin, direkt olarak ipliğin çeşitli fiziksel özelliklerini, dolaylı olarak kumaşın tutum, kabarıklık, uzama, örtme, boncuklaşma, özgül ağırlık, renk gibi fiziksel ve kullanım özelliklerini etkilediği anlaşılmıştır.

INVESTIGATION OF VARIOUS PROPERTIES OF YARNS PRODUCED BY CHANGING STANDART PARAMETERS IN AIR JET TEXTURING TECHNIC In this study, is to observe the parameters such as feeding ratio, texturing speed, drawing ratio, jet type, oiling speed, wetting, galette and oven temperature, which affect physical properties of air jet textured yarn directly or indirectly, were investigated. After changing the parameters, different types of textured yarn trials are produced. Production repeated four times in order to obtain objective evaluation. Physical properties of these trials such as elongation, tenacity, variation of lineer density, shrinkage are measured. Colour differences of yarn trials which are dyed under standart condititons are introduced. Observation of woven fabric after weaving and dyeing operation, which includes pilling test and colour difference measurement is also studied. The data which are obtained from experiments are tested with statistical methods in order to prove whether the data are significant. As a result, it is understood that various physical properties of textured yarn are affected directly by air jet texturing production parameters. It is also understood that, physical and usage properties of fabric such as colour, density, pilling, elongation, thickness, softness are affected indirectly by texturing production parameters.
Keywords: Hazır Giyim; Öğrenim ve Öğretim; Tekstil