Cross-Cultural research on organizational commitment: a research on an international organization located in Turkey - Korkmaz, Mustafa (My University, 2006)
Bu tez milli kültürle örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak üzere hazırlanmıştır. Bu tezin hazırlanmasındaki ana hedef kültürün örgütsel bağlılık ve bileşenleri üzerine olan etkilerinin ortaya çıkartılmasıdır. İlk olarak, kültürün boyutları ve tabakaları bu konular üzerine yapılmış olan araştırmaların ışığında açıklanmış ve daha sonrasında bir ilişki bu ortaya konmuştur. Bu tez; milli kültür, örgütsel bağlılık ve kültürler arası örgütsel bağlılık araştırmaları üzerine kurulmuştur. Milli kültür; iki boyuttan incelenmiştir, bunlar; Geert Hofstede’nin (1980) Değer Araştırma Modülü (Value Survey Module) ve Shalom H. Schwartz’ın (1994) Değerlerin Kültür Seviyesinde Boyutları (Culture-Level Dimensions of Values)’dır. Örgütsel bağlılık; Meyer ve Allen’in (1991) Örgütsel Bağlılığın Üç Bileşenli Modeli (Three-Component Model of Organizational Commitment) çalışması üzerine inşa edilmiştir. Bu modelin bileşenleri; Duygusal, Devamsal ve Kuralsal (Affective, Continuance, Normative) örgütsel bağlılıktır. Daha sonrasında kültürler arası örgütsel bağlılık üzerine yapılmış olan araştırmalar bu kapsamda detaylı olarak incelenmiştir. Bu çalışmanın hazırlanmasındaki ana hedef doğrultusunda iki önerme ve elli dört hipotez geliştirilmiştir. Örneklem grubu İstanbul’da konuşlanmış bulunan bir uluslararası organizasyondan seçilmiştir. Örneklem grubu on iki ülke mensubu çalışanlardan oluşmuştur. Elde edilen bilgiler betimsel istatistiki yöntemler kullanılarak frekans dağılımı, yüzdeler, ortalamalar ve standart sapmalar analiz edilmiştir. Çalışanların milli kültürünün boyutları ile örgütsel bağlılık ve bileşenleri arasındaki korelasyonun ortaya çıkartılması maksadıyla Zero Partial Correlation analiz yönteminden faydalanılmıştır. Ayrıca azaltıcı etkilerin gözlemlenmesi maksadıyla Partial Correlation analizi azaltıcı etkiler (örneğin yaş, cinsiyet,vb.) kontrol edilerek tekrar uygulanmıştır. Çalışanların kültür katmanları ile örgütsel bağlılık ve bileşenleri arasındaki korelasyonun ortaya çıkartılması maksadıyla Spearman Rank Order Correlation analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda çeşitli bulgular ortaya çıkartılmış ve tartışılmıştır. Bütün tartışılan bulgular İnsan Kaynakları Yönetimi bakış açısından yorumlanmıştır.

This thesis investigates the relationship between national culture and organizational commitment. The main idea of this thesis is to explore the influences of the cultures on the organizational commitment components. Firstly, culture dimensions and clusters are explained in accordance with recent researches, and then the relationship is demonstrated. Thesis is based on exploring national culture, organizational commitment and cross-cultural organizational commitment researches. National cultures are explored from two aspects; Geert Hofstede’s Value Survey Module (Hofstede, 1980) and Schwartz’s Culture-Level Dimensions of Values (Schwartz, 1994). Organizational commitment based on Meyer and Allen’s (1991) three-component model of organizational commitment is explained and discussed. These are the affective, the continuance, and the normative components. Later on various recent researches are explored in terms of cross cultural organizational commitment research. Two propositions and fifty-four hypotheses are developed related with the aim of the study. The samples for this study were drawn from an international organization located in Istanbul. The population comprised of twelve nations. The data collected were analyzed using descriptive statistics by frequency distributions, percentages, means, and standard deviations. In order to investigate correlation between culture dimensions and organizational commitment with its sub components’ among employees, the Zero Partial Correlation analysis was utilized. Furthermore, in order to observe the effects of moderators the Partial Correlation analysis was applied with controlling the moderators. To investigate correlation between culture clusters and organizational commitment with its sub components’ among employees, the Spearman Rank Order Correlation analysis was utilized. At the end of the study, several findings are explored and discussed. All discussed analyses are interpreted from the point of Human Resources Management view.
Keywords: Kültür, Milli; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Kültür