Ahmet Hamdi Tanpınar, Cemil Meriç ve Oğuz Atay’ın günlüklerinde meseleler - Bayın, Emre (My University, 2019)
Günlük türünün edebiyatımız içerisindeki seyri iki şekilde değerlendirilir. İlkdeğerlendirme türün geçmişteki bazı türlerin bir devamı olduğu yönündeyken, ikincideğerlendirme 19. yüzyıldan itibaren modernleşen edebiyatımızın ve bu modernleşmeile birlikte edebiyatımıza giren birey kavramının yeni bir ürünü olduğu yönündedir.Ayrıca yine günlük, kökenini nereden başlatırsak başlatalım biyografi, otobiyografi,deneme ve mektup gibi türlerin yapısal özelliklerini de içerisinde barındıran girift bir türolarak da öne çıkar. Bu çalışmada türün konumu ve etkileşim alanı gösterilecek, AhmetHamdi Tanpınar, Cemil Meriç ve Oğuz Atay’ın günlüklerinin içeriği toplum, kültür vepolitika kavramlarıyla kurdukları ilişki üzerinden incelenecektir. Bu incelemedeyazarların hayatları ve günlükleri arasındaki bağ da sorgulanacaktır.

The course of diary genre in our literaure is considered in two different ways.The first one is that this genre is the continuation of some genres of the past, and thesecond one is that this is a new product of our modernizing literature since 19. century,and the notion of individual which entered into our literature with this modernization. Inaddition, independently of the time of its roots, diary is distinguished as a grift genrewhich contains the structural characteristics of other genres such as biography,autobiography, essay and letter. In this study, I will show the status and interaction areasof this genre and Ahmet Hamdi Tanpınar, Cemil Meriç and Oğuz Atay’s diaries’ will beanalyzed through their relationship with society, culture and politics notions. Also, therelation between the writers’ lives and their diaries will be investigated.
Keywords: Atay; Günlük; Günlük Tanpınar; Meriç; Tanpınar