Sosyal medyanın birey üzerindeki sosyal ve psikolojik etkileri : sosyal medya bağımlılığı ve tükenmişlik ilişkisine yönelik bir araştırma - Solmaz, Neslihan (My University, 2025)
Sosyal medyanın birey üzerindeki sosyal ve psikolojik etkileri : sosyal medya bağımlılığı ve tükenmişlik ilişkisine yönelik bir araştırma Bu araştırmada, sosyal medya bağımlılığı ile sosyal medya tükenmişliği arasındaki ilişkiyi ve demografik değişkenlerin bu ilişkiye olan etkilerini incelemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini sosyal medya kullanıcıları oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi kullanılmış ve 302 kişiye ulaşılarak anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında araç olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu tanımlayıcı sorulardan, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Sosyal Medya Tükenmişliği Ölçeği’nden oluşmaktadır. Araştırmada veri analizi SPSS programında yapılmıştır. Sonuç olarak sosyal medya bağımlılığı, kararsızlık, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve toplam sosyal medya tükenmişliği arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile kararsızlık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca sosyal medya bağımlılığı ile duygusal tükenme arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. Duyarsızlaşma ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki de anlamlı ve pozitiftir. Toplam sosyal medya tükenmişliği ile sosyal medya bağımlılığı arasında ise güçlü bir pozitif korelasyon gözlenmiştir

In this study, the relationship between social media addiction and social media burnout, as well as the effects of demographic variables on this relationship, were examined using the descriptive survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consists of social media users. The convenience sampling method was used in the research, and a survey was conducted by reaching 302 people. A questionnaire form was used to collect data in the study. The questionnaire form consists of descriptive questions, the Bergen Social Media Addiction Scale, and the Social Media Burnout Scale. Data analysis was performed using the SPSS program. As a result, correlations between social media addiction, indecisiveness, emotional exhaustion, desensitization, and total social media burnout were examined. A positive and significant relationship was found between social media addiction and indecisiveness. Additionally, there is a positive and significant relationship between social media addiction and emotional exhaustion. The relationship between desensitization and social media addiction is also significant and positive. Moreover, a strong positive correlation was observed between total social media burnout and social media addiction.
Keywords: Çevrimiçi sosyal ağlar; Kitle iletişim araçları; Mass media; Online social networks; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Social aspects; Social media; Social Media Addiction; Social Media Burnout; Sosyal medya; Sosyal Medya Bağımlılığı; Sosyal Medya Tükenmişliği Social Media; Sosyal yönleri