Matematik Eğitiminde Öz Yeterlilik Araştırmalarının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmada, matematik eğitiminde öz yeterlilik üzerine yapılan araştırmaların sistematik derleme yoluylaincelenmesi amaçlanmıştır. Böylece ilgili araştırmaların amaçlarından sonuçlarına kadar genel birçerçevesi çıkarılarak eğilimleri betimlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmaya 2008-2019 yılları arasındayayımlanmış 40 makale, 6 bildiri, 14 yüksek lisans tezi ve 6 doktora tezi olmak üzere 66 araştırma dâhiledilmiştir. Çalışmada Google Akademik Arama Motoru, Tübitak Ulakbim, Ulusal Tez Merkezi, Ebscohost,ScienceDirect ve Springer veri tabanları kullanılmıştır. Araştırmalar içerik analizi ile çözümlenerek özyeterlilik çalışma alanı, amaç, yöntem, örneklem, veri toplama araçları ve sonuçlar kapsamındaincelenmiştir. Elde edilen veri tablolar üzerinde frekansları verilerek sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda;araştırmalarda matematik öz yeterliliği ve matematik okuryazarlığı öz yeterliliği üzerinde durulduğu,çoğunlukla ortaokul öğrencisi ve öğretmen adaylarıyla çalışıldığı, nicel araştırma yöntemlerineyoğunlaşıldığı, ölçek ve anket formlarının kullanıldığı belirlenmiştir. Bu kapsamda farklı matematiköğrenme alanlarında öz yeterliliğin öğrenme ve öğretme boyutlarının ayrı ayrı ele alındığı, nitelyöntemlerle desteklenen ve daha küçük yaş gruplarının da dâhil edilerek öz yeterlilik gelişimininincelendiği deneysel araştırmaların yapılması önerilmektedir.

This study aimed to examine the research regarding self-efficacy in mathematics education through_x000D_ systematic review. Thus, a general framework of related research was drawn from purposes to results;_x000D_ trends were described and evaluated. In this study, a total of 66 documents which consisted of 40 articles,_x000D_ 6 proceedings, 14 master’s thesis and 6 doctoral dissertations published between 2008-2019 were analyzed._x000D_ Databases of Google Academics Search Engine, Tübitak Ulakbim, National Thesis Center, Ebscohost,_x000D_ ScienceDirect, and Springer were selected to collect data. Each research was examined within the scope of_x000D_ self-efficacy subject field, purpose, method, sample, data collection tools and results by content analysis._x000D_ Data were presented on tables with frequencies. The findings of research have indicated that it was focused_x000D_ on mathematics self-efficacy and mathematical literacy self-efficacy in study; that most of the research_x000D_ were conducted with secondary school students and pre-service teachers; that it was concentrated on_x000D_ quantitative research methods; that scales and questionnaires were used. In this context, researchers_x000D_ recommend conducting experimental studies discussing learning and teaching dimensions of self-efficacy_x000D_ in different fields of mathematics separately. The new studies may be supported by qualitative methods,_x000D_ and may analyze development of self-efficacy by including younger age groups.
Examining the Research on Self-Efficacy in Mathematics Education