Büyükçekmece Gölü’nün mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik düzeyinin belirlenmesi - Altun, Zeynep (My University, 2011)
BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ’NÜN MİKROBİYOLOJİK VE KİMYASAL KİRLİLİK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmada İstanbul’un önemli bir su kaynağı olan Büyükçekmece Gölü’nün kirlilik durumu mikrobiyolojik ve kimyasal yönden araştırılmıştır. Büyükçekmece Gölü’nün mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik seviyesinin tespiti çalışmaları Ağustos 2009 - Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılmış ve seçilen 8 ayrı noktadan mikrobiyolojik analizler için her ay, kimyasal analizler için üç ayda bir su örneği alınmıştır. Suların mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarında yapılmıştır. Mikrobiyolojik analizler Membran Filtrasyon Tekniği kullanılarak yapılmış ve Toplam koliform, Fekal koliform, Streptococcus faecalis sayısı saptanmıştır. Kimyasal kirliliği tespit etmek için pH, Sıcaklık, İletkenlik, Toplam Çözünmüş Madde, Toplam Sertlik, Klorür, Organik Madde, Renk, Bulanıklık, Amonyak, Nitrit, Nitrat, Fosfor, Fosfat, Sülfat, Bikarbonat, Kalsiyum, Magnezyum, Toplam Demir, Biyolojik Oksijen İhtiyacı, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Alüminyum, Krom, Kadmiyum, Kurşun ve Deterjan parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Bütün bu tespitlerde Amerikan Halk Sağlığı Birliği (APHA) Standart Method Kuralları’na uyulmuştur. Bulunan değerler, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği içinde yer alan, Kıta İçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde mikrobiyolojik ve bazı kimyasal analizlerde standartların üzerinde değerlerle karşılaşılmıştır. Bu tez çalışması Büyükçekmece Gölü’nün bugünkü kirlilik durumunu ortaya koymaktadır.

DETERMINATION OF THE MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL POLLUTION DEGREE IN BUYUKCEKMECE LAKE In this study, the microbiological and chemical pollution levels of Buyukcekmece Lake, which is the drinking and using water of İstanbul, investigated. The research for determination of the microbiological and chemical pollution degree was done between August 2009 and July 2010. The samples were taken from 8 sample points on monthly for microbiological analysis and tri-monthly for chemical analysis from the pre-designated sample locations. Microbiological and chemical analysis were made at Marmara University Natural Plants and Water Products Research and Application Center Laboratory. The microbiological analysis were performed to determine the number of total coliform, fecal coliform and Streptococcus faecalis by using Membrane Filtration Technique. To determine chemical pollution, the analysis of Lead, Cadmium, Chrome, Detergent, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Phosphorus, Phosphate, Sulfate, Total Iron, Aluminon, Organic Substance, Chlorur, Calcium, Magnesium, Alkalinity, Total Hardness, TDS, KOI, BOI, Conductivity, Color, Turbidity and pH were performed APHA Standard Method Rules have been observed for all studies. The results were compared with Quality Criteria of Inland Water Resources Based on Classes. When the results were analyzed, microbiological and some chemical aspects were exceeded the standard limits. This study shows the present pollution levels in Buyukcekmece Lake.
Keywords: Çevre Kirliliği; Kirlilik_Göller ve Denizler; Su Kaynakları_Kirlilik