Gizlilik sözleşmesi - Erdoğan, Mehmet Selim (My University, 2021)
Gizlilik sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nun Özel Borç İlişkileri kapsamında düzenlemediği, sözleşme özgürlüğü prensibi çerçevesinde taraf iradeleriyle ortaya çıkan bir özel hukuk sözleşmesidir. Gizlilik sözleşmesinin akdedilmesinin temel gayesi gizli bilgi sahiplerinin var olan gizli bilgilerinin sözleşme çerçevesinde korunmak istenmesidir. Çalışmamızda ilk olarak gizlilik sözleşmesinin tanımı, hukuki niteliği, amacı, kapsamı, unsurları ve rekabet yasağı sözleşmesinden farkları açıklanmıştır. Gizlilik sözleşmesine konu edilen yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde gizli bilgi sahibinin kanunlardan doğan hakları ile sözleşme kapsamında; sözleşmeye aykırılık hükümleri, ceza koşulu, götürü tazminat talepleri çalışmamızda ele alınmıştır. Son olarak çalışmamızda özel mevzuatlarda düzenlenen gizlilik yükümlülükleri tespit edilmiş ve bu yükümlülüklerin ihlali neticesinde ortaya çıkan sonuçlar izah edilmiştir.

Confidentiality agreement is a private law contract which is not regulated in Private Debt Relations by Turkish Code Of Obligations but occurs by will of parties in scope of freedom of contract. The main goal of signing confidentiality agreement is protecting confidential informations of parties within the framework of freedom of contract. In our study, first of all, the definition, legal status, purpose, scope and elements and differences from non-compete agreements of confidentiality agreements are explained. In our study, legal rights of the confidential information owner in case of breach of the obligations set forth in the confidentiality agreement and in scope of agreement terms of breach of agreement, penalty clause, lump sum indemnity demands are discussed. Finally, in our study confidentiality obligations in private regislation are determined and results occurred in case of breach these obligations are explained.
Keywords: Ceza Koşulu; Civil law; Confidentiality Obligation; Gizli Bilgi; Gizlilik (Hukuk); Gizlilik Yükümlülüğü; Götürü Tazminat Confidential Information; Lum Sum Indemnity; Medeni hukuk; Penalty Clause; Prohibition Of Competition; Rekabet Yasağı; Secrecy (Law); Ticari Sır; Trade Secret