Basın ilanlarında görsel iletişim tasarımı - Demir, Ali Erdener (My University, 2007)
Basın ilanlarında görsel iletişim tasarımı başlıklı bu çalışmanın amacı, ticari iletişim sürecinde basın ilanlarının hazırlanmasında izlenen strateji ve taktiklerin saptanması, yaratıcı çalışmalarda rol oynayan unsurların neler olduğunun tespit edilmesidir. Çalışmamızda basın ilanlarında kullanılan görsel iletişim unsurları beş temel değişken ile sınırlandırılmış ve değerlendirilmiştir. Bunlar; fotoğraf, illüstrasyon, tipografi, logo ve renktir. Çalışma dahilinde yaptığımız araştırmanın evreni 2006 yılında yayınlanan toplam 28 basın ilanından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, reklamcılık sektörünün en önemli sektörel yayınlarından biri kabul edilen Lürzer's Archive dergisinde, 2006 yılında yayınlanan 14 basın ilanı ve 2006 Kırmızı Basında En İyiler Reklam Ödülleri’nde finale kalan ve ödül kazanan 14 basın ilanı oluşturmaktadır. Yapılan araştırmanın sonucunda Türk basın ilanlarında görsel öğelerin yeteri kadar etkin kullanılamadığı, illüstrasyon tekniğinin sağladığı avantajlardan faydalanılmadığı ve reklamverenlerin kendilerine ve basın ilanlarına dair bir güven problemi yaşadığı saptanmıştır. Tipografinin ve rengin yardımcı unsurlar olarak kullanılmaları her iki örnek grupta da görülen bir durumdur. THE VISUAL COMMUNICATION DESIGN IN NEWS RELEASE The purpose of this study is to confirm the strategies and tactics during the preparation of the news release in the process of commercial communication and determine the components which act a part in the creative works. In our study the components of visual communication that used in news release, were categorized and evaluated with 5 different basic variants. These are; photograph, illustration, typography, logo and color.The search universe that we made for the study is composed by 28 news releases which were published in the year 2006. The sampling of the study is composed by 14 news releases which were published in 2006 at Lürzer’s Archieve Magazine (accepted as one of the most important magazine in sectoral publication) and 14 news releases which went on to the finals, won awards in the 2006 Kırmızı the Bests in Press Awards.After the study we determined that in Turkish news releases the visual components were not used enough effective; the advantages of the illustration techniques were not known generally and the advertisers had a confidence problem with themselves and the news releases. The using of the typography and color as an assistant component was determined in both two sampling groups.
Keywords: Basın İlanları; Basın Reklamcılığı; Görsel İletişim; Reklamcılık