“ Taş Kağıt ” türünün basılabilirlik parametrelerinin belirlenmesi - Duman, Emrah (My University, 2015)
“ TAŞ KAĞIT ” TÜRÜNÜN BASILABİLİRLİK PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Müşteri beklentilerini karşılayacak kalitede ürün ortaya çıkarabilmek; basım sektöründe kullanılmak üzere üretilen çok sayıdaki kâğıt türü içerisinden en doğru seçimi yapıp, en uygun baskı tekniğiyle birleştirerek, seçilen baskı standartlarının tatbiki ve müşteri ihtiyaçlarını doğru bir şekilde algılayıp onu tasarım aşamasından baskı aşamasına kadar titiz bir şekilde uygulamakla mümkündür. Bu bilgiler ışığında taş kağıdın basım sektöründe kullanılabilirlik derecesini ortaya çıkarabilmek için çalışmaya; öncelikle kağıdın tarihçesi, dünyada ve ülkemizdeki kağıt sektörü, kağıt üretim aşamaları, taş kağıt tanımı ve özellikleri, üretim yöntemi araştırılarak başlanmıştır. Deneysel bölümde, test baskılarında aynı görseller kullanılmıştır. Çalışılan grafik programında iş için hazırlanan verinin renk ayrımı ve renk dönüştürme işlemi (RGB’den CMYK’ya) yapılmış ve hazırlanan data CTP’ye gönderilmiştir. Test baskısında, baskıdan önce mürekkeplerin trapping değerlerine uygun olarak, baskı renk sıraları belirlenmiştir. 4 farklı kâğıt tipine test baskıları yapılmış ve bu test baskıları aynı baskı makinesinde ve aynı şartlarda gerçekleştirilmiştir. Baskı esnasında ve baskıdan sonra, baskı numunelerindeki kontrol şeritlerinin tanımlanmış alanlarından spektro-densitometre ile her renk için ayrı ayrı çiftleme-kayma, gri balans, zemin ton değeri, tram ton değeri, trapping ölçümleri ile kağıdın ve renklerin L*a*b* değerleri ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümler standartlarda belirlenmiş değerlerle karşılaştırılmıştır. Taş kağıt ile ilgili bilgi toplama sürecinde; yapılan literatür taramasında, akademik bir çalışmaya rastlanmamıştır, üretici firmalar ile geçilen iletişim sonucu, çalışma için doküman gönderen ve firma internet sitesinde en net açıklamaları yapan, RockStock adıyla taş kağıt ürünlerine patent alan “ The Stone Paper Company ” şirketinden elde edilen kaynaklar ışığında çalışmanın ana hatları oluşturulmuş, konu üzerinde araştırma yapan gazeteci ve araştırmacıların; makalelerinden ve bloglarından, diğer taş kağıt üretimi yapan firmaların yayınladıkları bilgilerden faydalanılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda, test baskılarının ISO 12647-2 standartı çerçevesinde değerlendirilmesi ve yorumları yapılmıştır. “ Taş Kağıt ” türünün, baskı değerleri muadili kağıtlara yapılan baskı değerleriyle kıyaslanarak mevcut durum objektif olarak tespit edilmiştir.

DETERMINING THE PRINTABILITY PARAMETERS OF “ STONE PAPER” Producing a product that meets the customer’s expectations is only possible by choosing the right paper among many types that is produced to be used in printing industry, by combining it with the most appropriate printing technique and applying it rigorously from design to printing processes by implementation of printing standards and understanding customer’s needs. In the light of this information the study is started by investigating the history of paper, paper industry in our country and in the World, processes of paper manufacturing, stone paper definition and properties and manufacturing method. In the experimental section, the same visuals were used as in the test prints. In the grafic program, colour seperation and colour transferring process (from RGB to CMYK) of the data for the job was done and data was sent to CTP. In the test print, printing colour sequence is determined in accordance with the trapping values of ink before print. Tests were done for 4 different paper types and printing was done in the same printing machines and under the same conditions. Doubling, grey balance, solid tone value, screening, trapping measurements are done by spectro-densitometer for each color from the control strips on the sample prints during and after the printing process and L*a*b* values are measured both paper and printed colors. The results are compared to values which determined in printing standards. During gathering information for stone paper, no academic study coluld be found. The sources get from ‘’The Stone Paper Company’’ that obtains patent for stone paper manufacturing as ‘’ RockStock’’ has composed the outline of the study and some informaiton published by other stone paper manufacturers, articles and blogs of jornalists and researchers has been used. As a result of this study, evaluation of test print is done within the scope of ISO 12647-2. The values of ‘’Stone Paper’’ with its equivalents were compared and the difference is determined objectively.
Keywords: Matbaacılık