İlkokul öğrencilerinin öğrenme özellikleri ile okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişki - Turan, Eda (My University, 2024)
Bu araştırmada ilkokul öğrencilerinin öğrenme özellikleri ile okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişkiyi açıklamak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ortaya konan ilişkinin cinsiyet, anne ve baba eğitim durumları, sosyo-ekonomik seviyeler ve öğrencilerin okuduğu ortalama kitap sayısı gibi çeşitli alt gruplarlarda farklılaşma olup olmadığını ortaya koymayı hedeflenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da öğrenim gören 4. sınıfta öğrenim gören 254 öğrenci oluşturmuştur. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımından ve tarama modellerinden biri olan ilişkisel araştırma modeli kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada veriler kişisel bilgiler formu, Şimşek (2007) tarafından geliştirilen 97 sorudan oluşan Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği ile Aslan (2020) tarafından geliştirilen 13 sorudan oluşan Okuduğunu Anlama Beceri Başarı Testi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; düzenli okuma alışkanlıkları olan öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri daha yüksektir. Her gün ve haftada 2-3 gün kitap okuyan öğrencilerin okuduğunu anlama düzeyleri, haftada 1 gün ve 15 günde bir kitap okuyanlardan daha yüksektir. Kitap okuma sıklığının öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerindeki etkisi anlamlı bulunmuştur. İşitsel öğrenme stiline sahip öğrenciler, görsel ve kinestetik öğrenme stillerine sahip öğrencilere göre farklı okuma alışkanlıkları sergileyebilir ve bu durum okuduğunu anlama becerilerine yansıyabilir. Öğrenme stillerinin okuduğunu anlama üzerindeki etkisi, öğrenme ortamlarının ve öğretim yöntemlerinin uyarlanması gerektiğini göstermektedir. Bu sonuçlardan yararlanılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.

This study aims to explain the relationship between elementary school students' learning characteristics and their reading comprehension skills. In line with this aim, it seeks to determine whether this relationship varies across different subgroups such as gender, parental education levels, socio-economic status, and the average number of books students read. The study group consists of 254 4th-grade students studying in Istanbul. The research employs a quantitative approach using a correlational research model, which is one of the survey models. Data were collected through a personal information form, the Marmara Learning Styles Scale developed by Şimşek (2007), which consists of 97 questions, and the Reading Comprehension Skills Achievement Test developed by Aslan (2020), which consists of 13 questions. The obtained data were analyzed using the SPSS program. According to the research results, students with regular reading habits have higher reading comprehension skills. Students who read books every day or 2-3 days a week have higher reading comprehension levels than those who read once a week or once every 15 days. The frequency of reading was found to have a significant effect on students' reading comprehension skills. Students with an auditory learning style may exhibit different reading habits compared to those with visual and kinesthetic learning styles, which can reflect on their reading comprehension skills. The effect of learning styles on reading comprehension indicates the need to adapt learning environments and teaching methods accordingly. Based on these results, several recommendations have been made.
The relationship between primary school students' learning features and reading understanding skills
Keywords: Education, Elementary; Eğitim, İlk; Learning; learning characteristics; Learning strategies; okuduğunu anlama becerisi; Okuma; Okuma kavrayışı; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme; öğrenme özellikleri; Öğrenme stratejileri; Reading; Reading comprehension; reading comprehension skills; Study and teaching