Şirket birleşmelerinde çalışanların kaygı ve iş tatmini düzeyleri üzerine bir araştırma - Karaca, Neslihan (My University, 2007)
ŞİRKET BİRLEŞMELERİNDE ÇALIŞANLARIN KAYGI VE İŞ TATMİNİ DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Örgütler hedeflerine ulaşmak için, rekabette kopmamak adına, sinerji yaratmak, üretim kapasitelerini arttırmak, yeni teknolojiler, yönetimsel yetenekler, yeni pazarlara girmek, pazar payını büyütmek, vergi avantajları yakalamak gibi nedenlerle birleşmektedirler. Birleşmeyle beraber yeni yapının oluşturulmasıyla işgücü, yeniden yapılandırma, iletişim, kültürden kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu süreçte ortaya çıkan belirsizlik durumu çalışanların kaygı duymasına neden olmuştur. Birleşme sürecinde oluşan kaygı boyutu çalışanlar ve yöneticiler arasında iş tatminsizliği duyulmasına neden olmuştur. Bu çalışma ile şirket birleşmeleri sürecinde iş tatmininin önemine ve çalışanlar arasında farklı boyutlarda hissedildiğini ölçmek amacıyla yapılan bir araştırmaya yer verilmiştir. Elde edilen veriler çeşitli analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Belirtilen amaçlar doğrultusunda elde edilen veriler, şirket birleşmelerinde çalışanlar arasında iş tatmin düzeyi farklılıklarının olduğu görülmüştür.

A STUDY ON THE ANXIETIES AND JOB SATISFACTION LEVELS OF THE EMPLOYEES IN THE MERGER Organizations merge to reach their targets and not to be dropped out of competition, for some purposes such as creating synergy, increasing their production capacities, obtaining new technologies and administrative abilities, penetrating new markets, increasing their market shares, obtaining tax related advantages. As a consequence of mergers, some problems have arisen from labor force, restructuring, communication and culture in conjunction with forming new structure. The ambiguous situation arisen within this process has caused the employees to be anxious. The anxiety extent arisen within the merger processes has caused job dissatisfaction between the employees and directors. A research is included in this study, which was performed to measure the importance of job satisfaction in process of mergers and different extents of the sensation levels among the employees. The obtained data were assessed by using various analysis methods. By means of the data obtained in accordance with the stated purposes it is seen that the job satisfaction levels of the employees in the mergers were different.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Şirketlerin Bütünleşme ve Birleşmeleri