Avrupa Birliği ve Türkiye çevre mevzuatlarının karşılaştırılması - Durutaş, Gökçen (My University, 2008)
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ÇEVRE MEVZUATLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Çevre ile ilgili sorunların yerel ölçekten çıkarak daha büyük boyutlarda kendini göstermesi ile başlayan süreç sonunda çevre politikaları Avrupa Birliği’nin politikaları içinde sahip olduğu önemli yere yerleşmiştir. Çevresel sorunların ve bunların yol açacağı hesaplanan olumsuz sonuçların yanı sıra, ekonomik ve siyasi birçok etkene sahip olan çevre ile ilgili politikalar bugün Avrupa Birliği üye devletlerinin ve aday devletlerin sağlaması gereken birçok koşulu öne çıkarmaktadır. Bu hedefe ulaşırken Avrupa Birliği üyeliği sürecindeki Türkiye’yi, Avrupa Birliği müktesebatına uyum doğrultusunda diğer alanlarda olduğu gibi çevre konusunda da birçok revizyon ve yeniden yapılanma beklemektedir. Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye çevre mevzuatlarının karşılaştırılması amaçlanmış ve değerlendirme hava kalitesi başlığı altında sürdürülmüştür. Avrupa Birliği ve Türkiye’nin çevre mevzuatlarının tarihsel gelişimi ve yapısı genel olarak incelenmiş; bu iki mevzuatın yapısı hava kalitesi sektöründe detaylandırılmıştır. Avrupa Birliği ve Türkiye mevzuatları internet yoluyla araştırılmış, hava kalitesi alanında mevzuat uyumlaştırılması için yapılan eylem planlarıyla birlikte önceki yıllara ait Avrupa Birliği ilerleme raporları incelenmiştir. İki mevzuat hava kalitesi sektörü çerçevesinde karşılaştırılmış ve Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusunda Türkiye’nin gerçekleştirdiği ilerlemeler belirlenmiştir. Türkiye çevre mevzuatında ilgili alandaki mevcut durum raporları, ilgili strateji planları incelenerek hava kalitesi sektöründe Avrupa Birliği mevzuat uyumlaştırılması doğrultusunda Türkiye’nin gerçekleştirmesi gereken düzenlemeler belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çevre mevzuatı ve spesifik olarak ele alınan hava kalitesi sektöründe Türkiye’nin sınırlı gelişme kaydettiği ve gerekli olan mevzuat uyumunun sağlanması için teknik ve kurumsal kapasitenin iyileştirilmesinin öncelikli olduğu tespit edilmiştir. Eylül, 2008 Gökçen Durutaş

COMPARISON OF EUROPEAN UNION AND TURKISH ENVIRONMENTAL LEGISLATIONS The environment policy has an important place within European Union policies since environmental problems started to show up not on local level but on global scale. The environment policy has several environmental problems, estimated negative results of these problems as well as economic and political ones. The environment policy highlights number of obligations for European Union member and candidate states to be fulfilled. Turkey needs to cover many revisions and restructurings in environment sector as in several other sectors in harmonization of Acquis Communautaire towards European Union membership. In this study, it is aimed to compare the European Union and Turkish environmental legislations; evaluation is realized under air quality title. Historical progress and structure of European Union and Turkish environmental legislations are examined; these two legislations are detailed under air quality sector. The European Union and Turkish legislations are surveyed via internet; the action plans done for harmonization of legislation in air quality sector as well as the European Union progress reports of former years are researched. Two legislations are compared within the framework of air quality sector and Turkey’s progress is designated in harmonization of Acquis Communautaire. The current situation plans, strategy plans are researched on the relevant title in Turkish environmental legislation; the regulations to be passed for harmonization of European Union legislation in air quality sector by Turkey are determined. As a result of the evaluations; it is seen that Turkey has made limited progress in the environmental legislation, specifically in air quality sector. In order to provide the required harmonization of legislation, it is important to improve technical and institutional capacity. Eylül, 2008 Gökçen Durutaş
Keywords: Avrupa Birliği_Çevre Politikası; Avrupa Birliği_Çevre Politikası_Türkiye; Türkiye_Çevre Politikası_Avrupa Birliği