The role breaking the glass ceiling strategies on women’s career advancement - Erkılınç, Neslihan (My University, 2011)
Günümüzde git gide değişen toplum yapısı, yeni yapılanmalar ve küreselleşme ile birlikte işgücünün yapısı ve niteliği de değişime uğramıştır. İşgücünde alışmışın dışında yapılar oluşturan bu değişimin göstergelerinden biri, çalışan kadın nüfusunun her geçen gün artmasıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar kadınların iş hayatına katılımlarının arttığını, ancak bu katılımın genellikle alt düzeylerde olduğunu ve “üst düzey” yönetim pozisyonlarında yeterince yer almadıklarını göstermektedir. Bu duruma yol açan pek çok faktör olmakla birlikte, günümüzde kadınların ötesine geçemedikleri bir “cam tavan”ın kavramından bahsedilmektedir.İşletmelerde kadınların üst pozisyonlara yükselmelerinin önündeki her türlü görünmez engel “cam tavan” olarak adlandırılmaktadır. Çalışan kadınlar cam tavanı aşmak için eğitim almak, sosyal ilişki geliştirmek, kariyer geliştirme programlarına katılmak, mentordan yardım almak ve yüksek performans göstermek stratejilerini kullanmaktadır. Araştırmanın temelini oluşturan bir diğer kavram ise kadın çalışanların “cam tavan algısı”dır. Bu çalışma, kadın çalışanların cam tavan kavramına yönelik tutumlarını değerlendirmeye ve kadınların algıladıkları cam tavan engellerini aşmak için hangi stratejileri kullandıklarını belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu amaçla, çeşitli özel sektör kuruluşlarında çalışan 199 kadın çalışana anket uygulanmıştır. Araştırma sonucundan cam tavan algısı düşük olan kadınların herhangi bir strateji kullanmadıkları görülmüştür. Analizde cam tavan algısı yüksek olan grubun “yüksek performans gösterme” ve “kariyer gelişim programlarına katılma” stratejilerini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. “Yüksek performans gösterme stratejisi”ni kullananlar, “ilgi alanlarının kariyer yönünde analizi ve sevki”ne, “Kariyer gelişim programlarına katılma stratejisi”ni kullananlar ise yüksek değerlerde “kariyere yönelik çaba ve girişimler”e düşük değerlerde ise “kariyere verilen önem ve kariyer bilinci”e önem verdikleri görülmüştür. Sonuçlar, bu alandan yapılmış çalışmalarla bazı benzerlikler gösterirken, pek çok farklı sonuca da ulaşıldığı görülmektedir. Örneklemin sayısı, uygulamanın yapıldığı sektör ve coğrafi bölge, araştırmanın sonucunu doğrudan etkileyen ve sonuçlardaki farklılığı yaratan faktörlerdir. Cam Tavan Kavramı, Kadınların Kariyer Gelişimi, Cam Tavan Algısı, Kariyer Engelleri, Cam Tavanı Aşma Stratejileri

In this day and age, the structure and the qualification of labour has changed along with the changing society structure, new structurings and globalization. One of the indicators of this change which form extraordinary structures is the increas of working woman population. The recent research studies show that there is an increase of woman participation in business life, but this participation generally is not seen in senior-level management but generally seen in in low-levels. As there are various factors leading this situation, the “ glass ceiling” notion has become an issue that women can not go beyond. All reasons that set an invisible barrier for women to advance in business life is named as “glass ceiling”. To go beyond these barriers, working women practice strategies as take training, socializing, attending in carrier improvement programmes, having mentor assistance and showing high performance. The other notion that our research is based on is the “glass ceiling perception”.Elevations of the top positions for women in business in front of the invisible barriers of all kinds are called glass ceiling. Woman employees use some strategies to overcome glass ceiling. These are having education, developing social relationships, participate in career development programs, mentor for assistance and show high performance. Another concept is the basis of the research in the perception of female workers, the glass ceiling.This study assessed the attitudes of woman employees towards to the notion glass ceiling and designed for to determine what strategies they use to overcome the barriers of perceived glass ceiling. For this purpose a survey applied to 199 woman employees which are working in various private-sector. In the result of research women which have a low perception of glass ceiling were not use any strategy. In this analysis, reached the conclusion that the group which have a high perception of glass ceiling used high-performance display and participate in career development programs” strategies. The participants that use “strategy of high performance”, fullfill the “analysis and direction of the interest to career”. When the “strategy of high performance” decreases, the participants start to use “career-oriented efforts and initiative”.The results of studies made in this area showed some similarities, however much has been achieved in a very different conclusion. the number of the sample, the application on the sector and geographic region, directly affecting outcomes and factors that create differences in the results of the study.Concept of Glass Ceiling, Women’s Career Development, Glass Ceiling Perception, Career Obstacles, Breaking The Glass Ceiling Strategies
Keywords: Cam Tavan Algısı; Cam Tavanı Aşma; Kariyer Gelişimi; Kariyer_Planlama; Kariyer, Kadınlarda