Design of a queue-based microservices architecture and performance comparison with monolith architecture - Cebeci, Kenan (My University, 2019)
Kurumsal bir yazılım sisteminin oluşturması veya dönüşümü, iş ihtiyaçlarının tam olarak tanımlanmasını gerektiren meşekkatli bir işlemdir. İş gereksinimlerinin karşılanabilmesi için iyi düşünülmüş, uygun yazılım mimarisi kararlaştırılmalı ve tasarlanmalıdır. Genel olarak sorunlara çözüm bulmak için takip edilebilecek iki yöntem vardır. Birincisi geleneksel monolitik mimaride olduğu gibi problemi, doğru çözümü bulmak için bir bütün olarak ele almak. İkincisi ise problemi daha kolay anlaşılabilen ve çözülebilen küçük parçalara ayırmaktır. Eğer yazılım dünyasında ikinci yöntem takip edilecek olursa, mikroservis mimarisi gündeme gelmektedir. Kurumsal ölçekli yazılım sistemi tasarlanmak istendiğinde, bildiğimiz kadarıyla yazılım mimarilerini değerlendiren, iletişim protokolü, veri modeli ve veritabanının seçimini üzerine yol gösterici deneysel bir araştırma bulunmamaktadır. Bu tezde, kolay ölçeklenebilir, bakım yapılabilir, erişilebilirliği yüksek, güvenilir ve gözlemlenebilir mikroservis tabanlı bir yazılım sistemi tasarlanmıştır. Ayrıca amacına uygun yazılım mimarisi ve modellerini seçmeye yardımcı olabilecek şekilde farklı mimarilerin, iletişim protokollerinin ve veri modellerinin karşılaştırıldığı deneysel çalışmalar sunulmuştur. Tüm makale sadece sunucu servis tasarımı ile ilgili olup istemci tipi ve teknolojileri bu çalışmanın kapsamı dışındadır.

Building or transformation of an enterprise software system is an onerous process which requires precise definition of business demands. Then to enable the satisfaction of business requirements, the well-thought-of and convenient software architecture must be determined and designed. According to common sense, there are two methods to be followed in order to find the right solution for a problem. One is to handle the problem as a whole; like the traditional monolith architecture. The second method is to divide the problem into easily understandable and soluble fine-grains. If the second path is chosen in software world, the microservices architecture can be shown. When the entire enterprise level system design is considered, to the best of our knowledge, there is no any leading empirical research on the evaluation of software architectures, selection of communication protocol, data formats, and database. In this thesis, an easily scalable, maintainable, highly-available, reliable and observable software system is designed by comparing variant architectures, communication methods, and data models that would help to choose the most appropriate architecture or model for the right purpose. All the thesis is about designing a backend API system. The client types or technologies are out of scope.
Keywords: Bilgisayar mühendisliği; Computer engineering; Kuyruk-Tabanlı İletişim Microservices; Mikroservis; Queue-Based Communication; Software Architecture; Yazılım Mimarisi