Türkiye'de haber televizyonculuğunun başlangıcı : Türkiye'nin ilk haber kanalı NTV örneği - Özenç, Betül (My University, 2021)
Türkiye'de haber televizyonu yayıncılığını 1997 yılında başlatan NTV kanalının kuruluşundan itibaren ilk beş yılının ele alındığı bu çalışmanın başlangıcında NTV’nin kurulduğu döneme kadar Türkiye’de televizyon yayıncılığının gelişimi ve dünyadakihaber televizyonculuğu başlangıcı incelenmiş, NTV’nin kurulduğu dönemde Türkiye’nin içinde bulunduğu politik ve ekonomik iklim tasvir edilmiştir. Türkiye’nin ilk haber kanalı olarak NTV’nin betimlenmesini amaçlayan bu çalışmada; ülkemizde bir haber kanalının vizyonunun nasıl oluşturulduğu, kuruluş çalışmaları, organizasyon yapısı, teknik altyapısı, yayın içeriği ve programları, personel kadrosu, seyirci hedef kitlesi ve izlenirliği, haber dili ve sunumu, yayın ilkeleri detaylı şekilde incelenmiştir. Böylelikle gelecekte televizyon yayıncılığı alanında araştırma yapacaklara bu bilgilerin sunulmasının yanında, Türkiye’nin televizyon yayıncılığınailişkin yazılı kaynak birikimine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 1997 yılından beri yayın hayatını kesintisiz olarak sürdüren NTV’nin kurucu kadrosunda önemli görevler üstlenmiş kişilerle derinlemesine mülakat yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirilerek elde edilen bilgilerin yanında, kişisel arşiv belgeleri,kanalın ilk yıllarında hazırlanmış tanıtım broşürleri ve dönemin gazete haberlerinden faydalanılarak kanalın sahipliği, ismi ve logosu, organizasyon yapısı, nerelerden nasıl izlendiği, deneme yayınları, 24 saat sürekli yayına geçiş süreci, ekran görünüşü, stüdyo tasarımı, yayın prototipi, haftalık yayın akışı, reklam gelirleri gibi bir televizyonkanalını ilgilendiren konular ele alınarak, incelenmektedir.

In this study, the first five years of the Turkey’s first news TV channel NTV which had been established in 1997 had discussed. At the beginning of the study, the establishment and the development of the television broadcasting in Turkey andbeginning of the news TV broadcasting in the world was examined. Also, the period in which the NTV established, the political and economic climate explained which is effected in Turkey. In this present study, it is aimed that to describe the NTV as Turkey's first news channel; how the vision of a news channel is formed in our country, its initial establishment studies, organizational structure, technical infrastructure, news programscontent, personnel organization, targeted audience and visibility, news language and presentation, broadcasting principles have been examined in detail. Thus, it is aimed to guide for those who will do research in the field of television broadcasting in the future and to contribute Turkey's written history of television broadcasting and intended to contribute to fill the research gaps that are related to the establishment of the first news channel in Turkey. During the processing of this study, in-depth interviews were conducted with the founding staff of NTV, which has been broadcasting since 1997 without interruption. The issues concerning a television channel like ownership of the channel, name and logo of the channel, organizational structure, trial broadcasts, 24-hour continuous broadcasting process, graphic ste up, and studio design, broadcast prototype, weekly broadcasting plan, advertisement revenues are discussed and analyzed.
Keywords: Broadcasting; Haber Ajansı NTV; Haber Televizyonu; Haber Televizyonu Yayıncılığı; History; News; News Television; NTV; Tarih; Television broadcasting of news; Televizyon haber yayıncılığı; TelevizyonYayıncılığı; Turkey; Türkiye; TVJournalism