Faizsiz finansman aracı olarak sukuk : Türkiye Malezya karşılaştırılması - Hakyyev, Rejep (My University, 2020)
ÖZETVarlıkların menkul kıymetleştirilmesi kapsamında geliştirilen ilk İslami yatırım araçları Orta Çağ’dan günümüze kadar uzanmaktadır. İslami finansal ürünleri faize karşı duyarlı insanların tasarruflarını ekonomiye kazandırmakta büyük rol oynamaktadır. Özellikle, Müslüman kesimin ağırlıklı olduğu ülkelerde İslami finansal ürünler, geleneksel yatırım araçlarına bir alternatif olmaktadır.Son yılların gözde faizsiz finansman araçlarından biri olan sukuk, ilk olarak 1990 yılında Malezya’da gerçekleştirilmiştir. Sukuk ihracında karşılaşılan sorunları en iyi şekilde çözüme kavuşturan Malezya, bu konuda dünyada lider konumdadır. Türkiye’de ise, ilk sukuk ihracı 2010 yılında gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde sukuk ihraçları ağırlıklı olarak katılım bankaları ve Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada, Türkiye ve Malezya’da gerçekleştirilen sukuk ihraçları yıllara göre karşılaştırılmış ardından Türkiye’nin sukuk ihracında Malezya’nın çok gerisinde olmasının sebepleri açıklanmış ve Türkiye’de sukuk ihracının artırılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.

The first Islamic investment tools developed for the securitization of assets extends from the Middle Ages to nowadays. The Islamic financial products playing a big role in gaining the abstinence interest of savings. Islamic financial products are alternative to conventional investment tools in countries which are a lot of Muslim populations. One of the preferred passive financial tools of recent years sukuk issuance has been carried out first time in Malaysia, in 1990. Malaysia is a leading country at sukuk issuance in the world by solving encountered sukuk problems. Turkey has carried out the first sukuk issuance in the years of 2010’th. In our country, sukuk issuance is mainly carried out by Participation banks and the Turkish Treasury.In this work, a comparison of Malaysia and Turkey has been made with sukuk issuance according to years and kinds. The reason why Turkey’s sukuk issuance falls behind Malaysia’s sukuk issuance has been evaluated and various suggestions are proposed to increase sukuk issuance.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; İslami Tahvil Lease Certificate; İslamic Bond; Kira Sertifikası; Malaysia; Malezya; Sakk; Turkey; Türkiye