Bilgi ve belge merkezlerinde stratejik hizmet yönetimi modeli - Şentürk, Burçak (My University, 2010)
“Bilgi ve Belge Merkezlerinde Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli” başlıklı bu çalışmada, hizmeti üreten ve/ veya sunan kurumlarda hizmetin başarılı şekilde yönetilebilmesi için uygulanabilecek bir stratejik hizmet yönetimi modeli geliştirilmiş ve bu modele DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli, kısaca DAMA adı verilmiştir. DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli’nin geliştirildiği bu çalışma 4 temel bölümden oluşmaktadır: Çalışmanın “Hizmet” başlıklı bölümünde hizmete yönelik olarak yapılan literatür taraması ve incelemesi sürecinin sonuçlarına yer verilmektedir. Çalışmanın “HMN Stratejik Hizmet Yönetimi Süreci” başlıklı bölümünde, stratejik bir hizmet yönetim süreci oluşturulmuş ve bu sürece, sürecin aşamalarının baş harflerinden (Hazırlık, Modelleme ve Norm) oluşan HMN adı verilmiştir. Bu süreç DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli için mantıksal bir ortam yaratmak amacı ile oluşturulmuştur. HMN Stratejik Hizmet Yönetimi Süreci, 3 temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; Ön Hazırlık, Stratejik Bir Hizmet Yönetimi Modelinin Uygulanması ve Hizmet Mükemmellik Normlarının Belirlenmesi aşamalarıdır ve DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli, sürecin 2. aşamasını oluşturmaktadır. Çalışmanın “DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli” başlıklı bölümünde, çalışma kapsamında oluşturulan model; bileşenleri, alt bileşenleri ve diğer unsurları ile anlatılmaktadır. Çalışmanın “DAMA Stratejik Hizmet Yönetimi Modeli’nin Arşiv Hizmetlerine Yönelik Uygulanabilirlik Analizi” başlıklı bölümünde ise, tasarlanan modelin uygulanabilirliğinin ulusal bir arşiv kurumunun sunduğu hizmetlerine yönelik analiz sonuçları verilmektedir. zmet, Strateji, Stratejik Hizmet Yönetimi

In this study entitled “The Strategic Service Management Model for Information and Records Centers”, a strategic service management model has been developed for organizations that produce and/ or provide services. This model is known as the “DAMA Strategic Service Management Model”. This study consists of 4 major sections: In the first part of the study, entitled “Service”, the results of a literature review and analysis process are given. In the second part of the study, “HMN Strategic Service Management Process”, a strategic service management process is developed and given the acronym “HMN”, which represents the Turkish for the main components of the process, (hazırlık, modelleme, norm – preparation, modelling and norms). This process has been developed in order to create a logical platform for the DAMA Strategic Service Management Model. The HMN Strategic Service Management Process consists of 3 steps: Preparation, Implementing a Strategic Service Management Model and Determining Service Excellence Norms. In the third part of the study, the DAMA Strategic Service Management Model is described, along with its components, sub-components and other elements. In the fourth part of the study “The Applicability Analysis of the DAMA Strategic Service Management Model in Archives Services”, analysis results of the applicability of the model in the services of the national archives are provided. Key Words: Service, Strategy, Strategic Service Management
Keywords: Bilgi ve Belge Merkezi; Hizmet Yönetimi; Kütüphaneler; Stratejik Yönetim